hamburger-icon

Kliker.info

Emir Al-Thani otvorio 4. Katarski ekonomski forum

Emir Al-Thani otvorio 4. Katarski ekonomski forum

14 Maja
23:46 2024

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani otvorio je u utorak, 14. maja 2024. godine, 4. Katarski ekonomski forum. Forum u Dohi, glavnom katarskom gradu, održava se pod naslovom “Preuređeni svijet: Navigacija kroz godinu neizvjesnosti” – prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Emir Al-Thani pozdravio je goste ovog značajnog susreta lidera Europe i Azije, čiji je pokrovitelj, istaknuvši da je Forum postao „globalna platforma za predstavljanje konstruktivnih ideja o globalnim ekonomskim i geopolitičkim pitanjima“, ali i promociju inovativnih prijedloga za prevladavanje postojećih izazova.

Uvodno obraćanje na Forumu održao je premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, koji je ujedno učestvovao na inauguralnoj panel diskusiji s predsjednikom Republike Poljske Andrzejom Dudom. Na drugom panelu učešće je uzeo premijer Malezije dr. Anwar Ibrahim.

Događaju su, pored najviših katarskih lidera, uključujući i predsjednika savjetodavnog državnog vijeća Šura, Hassana bin Abdullaha Al Ghanima, prisustvovali predsjednik Republike Palau, Surangel Whipps Jr. i novoizabrani predsjednik i ministar obrane Republike Indonezije, general Prabowo Subianto. Tu su bili i brojni ministri Kataru prijateljskih zemalja, šefovi diplomatskih misija akreditiranih u Dohi, visoki zvaničnici, parlamentarci, ekonomski stručnjaci, predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija, te mediji.

Inače, na marginama 4. Katarskog ekonomskog foruma emir Al-Thani susreo s poljskim predsjednikom Dudom. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dvije zemlje, načinima njihovog razvoja i unapređenja na različitim područjima saradnje, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. S posebnim fokusom na najnovija događanja u Pojasu Gaze i okupiranim palestinskim područjima – prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Podijeli
Idi na alatnu traku