hamburger-icon

Kliker.info

Emil Karamatić : Kad smo na gomili pamet nam ne treba

Emil Karamatić : Kad smo na gomili pamet nam ne treba

09 Decembra
06:32 2017

Rekoh, svaka presuda bit će onoliko dobra koliko bude upotrebljiva u političkoj predizbornoj kampanji, koja se bude mogla koristiti u manipulativne svrhe. Zamlaćivanjem pameti narodnih masa ne ide prenaglo. Ide neprimjetno tek toliko da napreduje a ne stvara sliku ratne opasnosti.

Piše: Emil Karamatić (Neznase)

Danas gledam, „letim“ po društvenim mrežama, mogao bih sa preciznošću reći kolika je tržišna vreijednost, naplativost svakog malog facebook komentara. Ili da li ima egzistencijalnu svrhu ili mogućnost da pripomogne sirotom facebook korisniku u egzistencijalnoj borbi.

Na sceni je egzistencijalizam novog doba, koji je lako razumljiv, ali neprihvatljiv. Čovjekov um i nove tehnologije korespondiraju u savršenom tonu diktata gladnih usta.

Potreba biti u većini nije puka potreba okupljanja nego lakšeg opstanka. Gomila, masa ili rulja što je puno razumljivije na Balkanu je preduvjet egzistencije. Na svako Sieg lako se dobije Heil.

U sličnim oblicima borbe za egzistenciju nastao je fašizam, nacizam i drugi oblici diktatura i totalitarizama. Vođa sretan. Pojedinci izdvojeni iz mase su ošamućeni. Ponovo vraćeni u masu, umnožavanjem rulje ushićenje raste u ravan vođine sreće.

Histerija koja je izražena u vidnom, opipljivom obliku egzistencije koja je u principu u temelju zasnovana na neradu, prevarama i pljački rulji je lako prepoznatljiva ali često i prihvatljiva. Ljudska vrsta sklona je baš toj vrsti egzistencije, ona počesto vodi u propast i konzumenta i svega oko njega. Ali rulja nikad nije posustala u želji da joj se približi.

Zato je ova vrsta histerije ma s koje strane dolazila, torom omeđena, prividno isplativa ali ima sve elemente predumišljaja. Što nije karakteristika visokoumnih. Maloumnost kao poželjni element masovnog djelovanja je garancija uspjeha, skoro pa se da iščitati na društvenim mrežama.

Ne gledajući imena komentatora s lakoćom se može odrediti tor iz kojeg sikće vatra. Partijska pripadnost je vidna do te mjere da se može odrediti stupanj ljutnje borca za egzistenciju. Tako preuzvišena egzistencija, koja neutješno, ali milozvučno preraste u folklor neukusa za neuki svijet dominira nad zdravom pameti koja je u opadanju.

Kad sve sagledam, jasno je da ljudima treba puno više čojstva nego li hrvatstva, srpstva ili bošnjaštva. Međutim u našim balkanskim prilikama čojstvo je nenaplativo. Od njega poštena duša ne može preživjeti.

A to je prvi razlog pribjegavanja egzistenciji nacionalne histerije sa pronađenim uzrokom bez razmišljanja na posljedicu.

Teško je o bilo čemu razmišljati dok vam je jedini cilj – kako biti sit.

U tako uđosmo u predizbornu kampanju u kojoj političari zahvaljujući vama dragi prijatelji i neprijatelji neće morati potrošiti ni centa. Vaša gladna usta i maloumni mozgovi egzistencijom okovanog osinjaka osigurali su ima još jedan mandat.

Republika Hrvatska mi je svih ovih godina sličila na Titovu Jugoslaviju, kaže odvjetnik Ante Nobilo.  Ratu se do gađenja tepalo. Prikazivan je kao sveti događaj u obrani države, zanemarujući da je kao i svaki rat jedna velika svinajrija. Tito u NOB-u, Hrvatska u Domovinskom ratu. Titov mit je pao početkom devedesetih a ovaj naš hrvatski onomad 2017. barem tako u ispravci, kad dobro iskolačimo oči, reče premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

No prva Hrvatska enciklopedija BiH nas je na sve to upozorila prije nekoliko godina, kada je izašao prvi svezak enciklopedije.

Vjerovali ili ne pod slovom (D), provjerio, Domovinski rat ne postoji, nije zabilježen. Na upit, zašto? Rekli su da je enciklopedija ozbiljno znanstveno djelo, pisano djelo u kojem se, abecednim ili drugim metodičkim slijedom, sustavno obrađuju činjenice i spoznaje o svom ljudskom znanju, a Domovinski rat je najobičnija izmišljotina koju koriste samo političari u svakodnevnim igrama sa glasačima, kazali su mi.

Dobro je pa stadoše sa vježbom prikaza luđačkog huškanja i slikovnog prikaza kako je lako započeti novi rat. Nevjerojatno, samo za tri dana, jer mi nismo ništa drugo nego Domovinski istrumenti. No postojala je i jedna zabrinutost, ta želja za nepriznavanjem Haškog tribunala u jednom trenutku je ugrozila i oslobađajuću presudu generalu Anti Gotovini. Ali na svu sreću stadoše.

I šta ćemo sad.

Naravno, vikati heroj, vikati ratni zločinac. Samo pratite premijera Plenkovića.
Ali prije svega dobro izvagati što je naplativo, je li tako gospodine Plenkoviću. Pa naravno da jest, egzistencija je u pitanju.

Držite odstupnice, gruhajte novim ratnim tehnologijama.

A oni koji su spremni ginuti za neku od svetih stvari nikada i nikome nisu bili bitni. Njihova egzistencija nikad nije bila upitna. I ne znaju što je to. Oni su tu zbog vas, da vam je osiguraju dok domovinski vičete.

Na parove raaaazbrojs.

Nišandžija.

Pomoćnik nišandžije.

Prvi dodavač.

Drugi dodavač,

Punilac.

Tempirač.

Laptopove puni.

Za egzistenciju.

Paaaali.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku