hamburger-icon

Kliker.info

Elvira Dilberović: Uslovi obrazovanja moraju biti jednaki za sve

Elvira Dilberović: Uslovi obrazovanja moraju biti jednaki za sve

07 Aprila
19:22 2015

ElviraD12Funkcionirat ćemo na bazi reformskih aktivnosti, subvencioniranja studentskih smještaja, mobilnosti studenata i nastavnika, kao i koordinaciji planiranja i aktivnosti pedagoških standarda, izjavila je u intervjuu za Oslobođenje Elvira Dilberović, ministrica nauke i obrazovanja FBiH.

• Kako promijeniti dosadašnji princip dvije škole pod jednim krovom?
– Jedan od prioriteta Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH je pomoći nadležnim obrazovnim vlastima u eliminiranju dvije škole pod jednim krovom, pomoću konkretnih mjera i aktivnosti. Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke zajedno sa Koordinacijom ministara obrazovanja i nauke Federacije BiH, s ciljem ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza, a na osnovu Protokola o saradnji, izradilo je preporuke za eliminiranje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH 2012. godine, uz puno poštivanje ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koja se u FBiH nalazi na kantonalnom nivou.

Zakon je jasan

Međutim, ministri obrazovanja u kantonima gdje je prisutna pojava dvije škole pod jednim krovom još nisu realizirali zaključak Koordinacije, kojim su se obavezali da izvrše analizu načina funkcioniranja i daju prijedloge kako približiti odvojene paralelne strukture u školama. Ministarstvo će pružiti kantonima svaki vid stručne i druge neophodne pomoći u rješavanju ovoga problema.

• Na koji način riješiti problem obrazovanja djece u Konjević-Polju?
– Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke BiH u saradnji s Vladom FBiH je već pokazalo spremnost i razumijevanje za rješavanje ovoga problema. I u narednom periodu ćemo pružati izvjesnu pomoć, ali zakonsku odgovornost za rješavanje tog pitanja trebaju preuzeti i odgovorne institucije u RS-u. Pitanje se, dakle, treba rješavati na temelju zakona. Parlamentarna skupština BiH je na sjednici Predstavničkog doma održanoj 27. juna 2003. i sjednici Doma naroda od 30. juna 2003. usvojila Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. U njemu su jasno naznačena načela: pravo djeteta na obrazovanje, značaj dječijih prava, unapređenje poštivanja ljudskih prava… Organi vlasti nadležni za organiziranje obrazovnog sistema u distriktu Brčko, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i kantonima, u skladu sa Ustavom, ustanove koje se prema važećim zakonima u BiH registriraju za pružanje usluga u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, te druge stručne institucije u oblasti obrazovanja, obavezni su primjenjivati i poštivati principe i norme utvrđene ovim zakonom i osigurati obrazovanje pod jednakim uslovima za sve učenike.

• Hoće li biti transformacije Ministarstva i šta će to podrazumijevati?
– Ministarstvo će i dalje funkcionirati s ciljem provođenja reformskih aktivnosti na svim nivoima obrazovanja, subvencioniranja studentskih smještaja, studentske mobilnosti, mobilnosti nastavnika, kao i koordinaciji planiranja i aktivnosti pedagoških standarda, stručnom obrazovanju i usavršavanju nastavnog osoblja. Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH će nastaviti podsticanje razvoja znanstveno istraživačke djelatnosti, praćenje inovacija…

Podrška porodiljama

U tom smislu, Ministarstvo ima značajnu ulogu koordiniranja u ostvarivanju prava u području obrazovanja i znanosti, koju ćemo narednim planiranim aktivnostima učiniti još vidljivijom.

• Nedavno ste kao poslanica u Skupštini HNK-a pokrenuli zanimljivu inicijativu koja se tiče porodilja. O čemu se zapravo radi?
– Uputila sam inicijativu o donošenju zakona o zaštiti porodice s djecom u HNK-u, te prijedlog Pravilnika o radu Skupštine, da se pored jednokratne naknade porodiljama u HNK-u od 400 KM obezbijedi dodatna naknada od 100 maraka u periodu od četiri mjeseca. Taj prijedlog je usvojen i ja se nadam da će njegova realizacija na terenu biti ispoštovana.

• Kada možemo očekivati vlast u HNK-u i da li je fer prema građanima da na novu Vladu čekaju pola godine?
– Ja se nadam što skorijem formiranju vlasti u HNK-u, jer je i realizacija aktivnosti našeg Ministarstva usko povezana s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta. Period formiranja vlasti u ovom kantonu je uistinu dug, ali najvažnije je da nova vlast pokaže odgovornost i profesionalizam u budućem mandatu.

Adnan Demić (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku