hamburger-icon

Kliker.info

Elvedin Begić: Pametniji i stručniji od mene reći će treba li Sušić ostati na klupi

Elvedin Begić: Pametniji i stručniji od mene reći će treba li Sušić ostati na klupi

25 Juna
19:07 2014

Begic11– Ne znam je li sada uopće pravo vrijeme za intervju – odgovorio je na naš upit za razgovor predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić. Brazil je ponudio mnogo tema za priču, a glave su još vruće. U naletu emocija svašta se može reći, zbog čega bi se kasnije možda zažalilo, ali prvi čovjek našeg fudbala pokušao je hladne glave govoriti o nastupu naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Papetova sudbina

Gospodine Begiću, možete li nam opisati svoje emocije, sada kada se spremamo na put kući?

– Kada čovjek vidi sve ovo, ko je sve na Svjetskom prvenstvu, a da smo i mi, jedna mala zemlja, dio toga, presretan sam. Ali, s druge strane, kao svaki Bosanac i Hercegovac i navijač reprezentacije, poslije neuspjeha mi je ostalo razočarenje, pogotovo kada vidim da se objektivno moglo više. U prvoj utakmici nije bilo sreće, a u drugoj nam sudija nije bio naklonjen. Ipak, kada se podvuče crta, mislim da sve ovo nije bila mala stvar za naš fudbal i državu.

Može li se reći da je ovo neuspjeh ili ćemo se zadovoljiti samom činjenicom da smo igrali na Mundijalu?

– Nije ovo neuspjeh. Prolaz u drugi krug imao bi veličinu koju je imao i sam plasman na SP, ali sama činjenica da mi ovaj intervju radimo u Brazilu predstavlja uspjeh. Neuspjeh bi bio da razgovor vodimo u Sarajevu.

Zbog čega nismo uspjeli?

– O tome će više reći selektor koji će po povratku u BiH sačiniti izvještaj i dati ga na razmatranje Izvršnom odboru.

U BiH već kruže glasine da će utakmica s Iranom biti Sušićeva posljednja na klupi reprezentacije? Je li nakon Nigerije bilo nekih konkretnijih razgovora o toj temi?

– Činjenica je da Sušić ima ugovor do kraja Mundijala. Isto tako, činjenica je da smo s njim u nekoliko navrata do sada razgovarali o produžetku saradnje i da elementi i uvjeti tog eventualnog novog ugovora nisu usaglašeni. Dogovoreno je da tu temu više ne otvaramo dok Mundijal ne završi.

Iskreno, je li vrijeme da se mijenja selektor?

– Zagovornik sam toga da svako treba raditi svoj dio posla. Zato, ima pametnijih i stručnijih ljudi od mene koji to trebaju reći. Na odgovor na to pitanje sačekat ćemo dok se ne izvrše sve analize.

Odriješene ruke

Iz ove perspektive, mislite li da je NSBiH mogao učiniti nešto više kada je riječ o priprema za SP?

– Ne. Uradili smo zaista sve što se od nas tražilo. Maksimalno smo izlazili ususret zahtjevima stručnog štaba. Iako nam je ovo prvo veliko takmičenje, mislim da smo u logističkom i organizacionom smislu odradili odličan posao, te da maksimalno pomognemo i igračima i novinarima i navijačima.

Sada jedno malo kontradiktorno pitanje koje se nameće samo po sebi – je li Savez možda previše izlazio ususret željama fudbalera, jer je bezobrazan i neprofesionalan stav jednog njihovog dijela tokom priprema i samog Prvenstva izazvao dosta kritika od navijača? Jesu li prešli granicu dobrog ukusa?

– I to je pitanje za selektora koji je u vezi s tim pitanjem imao odriješene ruke. On ima potpunu slobodu u svom radu i on je odlučivao kakav će biti odnos prema igračima. Da sam se ja kao predsjednik u to miješao, svi bi me napali.

Ako bismo, na kraju, tražili neku pouku, kakva bi ona bila?

– Činjenica je da mi u svakom obliku funkcioniranja bilježimo napredak. I ovo sve što nam se desilo bio je napredak. Ono što je važno je da se ne plašimo što sporo napredujemo, već da se plašimo ako stojimo u mjestu. Ovo će nam biti ogromno iskustvo, jer imamo ambiciju igrati i na narednom Euru, a onda i ponovo na Svjetskom prvenstvu. Ono što treba je iz svake greške, kojih je sigurno bilo, izvlačiti pouke.

O Spahiću i Džeki: Svako ima pravo kritizirati

Kako komentirate salve kritika na račun Emira Spahića, Edina Džeke, koji su, uz Safeta Sušića, označeni glavnim krivcima za ranu eliminaciju?

– Danas svako ima pravo na svoje mišljenje, javno ga iznijeti i kritizirati. U fudbalu je to tako. Da su rezultati bili drugačiji, niko ne bi pričao o tome.

Mi, pripadnici medija, ogorčeni smo primitivnim odnosom Emira Spahića, Edina Džeke i još nekoliko pojedinaca prema nama. Kada će se to promijeniti?

– Očito je da je i to tema na kojoj treba poraditi. Međutim, možda je greška očekivati od mene da i to dižem na viši nivo.

I Blater je priznao da je sudija pogriješio

Je li Savez reagirao i na koji način na sudijsku krađu u Kujabi kada je poništen Džekin gol, čisto radi neke moralne satisfakcije?

– Nažalost, ne može se promijeniti ništa. Dešava se i dešavat će se uvijek. Na poluvremenu sam razgovarao s predsjednikom FIFA-e Sepom Blaterom (Blatter). Pogledali smo snimak zajedno i čak je i priznao da je sudija pogriješio. Međutim, nažalost, ni Blater više ne može promijeniti rezultat utakmice. Jedino što možemo očekivati je da FIFA-ina komisija kazni sudiju kako bismo imali neku moralnu satisfakciju.

M.Tanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku