hamburger-icon

Kliker.info

Eldin Hadžović: Monstrum na mezaru

Eldin Hadžović: Monstrum na mezaru

29 Marta
04:56 2009

Piše : Eldin Hadžović (BH Dani)

Detonacija kojom je 11. augusta 2006. oskrnavljen mezar prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića odjeknula je mnogo dalje od Kovača i uznemirila je daleko više ljudi od stanovnika sarajevske općine Stari Grad. Ovaj surovi teroristički akt desio se u jeku kampanje za opće izbore, za vrijeme u kojem je nesebično štektao nezapamćeni govor mržnje iz izbornih štabova "zaraćenih" takmaca Dodikovog SNSD-a i Silajdžićevog SBiH-a. Dobro sam upamtio prilog FTV-a kojim je propraćena stravična vijest o eksploziji na Kovačima – pored izjava političara, iskrenih i manje iskrenih riječi sućuti porodici Izetbegović, u kadru se ukazala i uplašena komšinica koja se zatekla na licu mjesta. "Ovo je djelo onog naroda koji je počinio agresiju i genocid", ciknula je. Njen glas u općem krešendu predizbornog nacionalizma sigurno i nije zvučao disonantno, ali mi se strast kojom je izgovorila navedenu rečenicu duboko urezala u sjećanje. To je bio pravi vox populi, to je bilo ono što su u tom trenutku, da se ne lažemo, gledatelji Federalne televizije, konstantno prepadani Dodikovom pričom o referendumu i podgrijavani Silajdžićevim sataniziranjem "genocidne tvorevine", naprosto željeli čuti.

S raznesenog mezara "oca nacije" gromoglasno se razlijegao zov nacionalizma. Eksplozija je, prema riječima tužitelja Tužiteljstva BiH Miroslava D. Markovića, potpuno uništila nišan na mezaru, napravila krater promjera 70 centimetara i polomila daske iznad tabuta, ali nije oštetila tabut i posmrtne ostatke Izetbegovića. Isto tako, eksplozija je pripadnike Izetbegovićevog naroda (čvršće) grupirala u nacionalni tor, taman na vrijeme da njeni odjeci podsjete birače kojoj strani pripadaju, za razliku od "pripadnika onog naroda koji je počinio agresiju i genocid". U to su vrijeme, sjetimo se, antitihićevski raspoloženi SDA-ovci bjesomučno gostovali po lokalnim televizijama, ozbiljno upozoravajući jasno definirano i pravilno grupirano biračko tijelo, da glasaju za SDA, ali i da podrže Harisa Silajdžića u njegovoj utrci za Predsjedništvo. Izborni rezultati su ubrzo urodili plodom.

Za to vrijeme su se nadležni bavili "istražnim radnjama" koje po pravilu, kada su u pitanju teška zlodjela, rijetko odmaknu dalje od početka. Prošle smo se sedmice prisjetili atentata na doministra unutarnjih poslova FBiH Jozu Leutara, od kojeg je prošlo punih deset godina. Ni počinitelji ni naredbodavci ovog mučkog ubistva nikada nisu pronađeni. I isto tako možemo očekivati vječito tapkanje u mjestu oko pronalaženja izvršitelja i naredbodavaca, kao i (pod)sjećanja na istražiteljske neuspjehe, opet u vrijeme godišnjica.

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu je – a o toj nezvaničnoj, ali stravičnoj informaciji pročitajte u tekstu kolegice Dženane Karup-Druško – pismom jednog od pripadnika onog polusvijeta koji je uvijek "poznat organima gonjenja", obaviješteno da je eksplozivnu napravu na Kovačima postavila grupa od pet lica među kojima su bili: Alen Grbo, sastavljač navodnog pisma, Amir Pašić Faćo i Ramiz Delalić?! Pokušavajući da provjerimo rečenu informaciju među istražiteljima Kantonalnog MUP-a, FUP-a i SIPA-e, saznali smo da se i među njihovim "operativnim podacima" spominje Delalićevo ime kao ime mogućeg izvršitelja. Što je još jezivije, istražitelji su čak i naredbodavce ovog zločina uspjeli povezati s "političkim strukturama s kojima je Delalić bio blizak"?! Prema našim saznanjima, istražni organi već duže vremena imaju konkretna saznanja o naredbodavcima koja se kose sa zdravim razumom, ali ne i logikom bosanskohercegovačkog političkog beščašća.

Ramiz Delalić je dovoljno mrtav da njegovo svjedočenje ne možemo čuti, osim ako neka tiskovina posthumno ne objavi još neki od njegovih eventualnih "bunkerisanih intervjua". Delalićev poštovatelj, spomenuti Pašić, i sam "trenutno nedostupan organima gonjenja", iskoristio je priliku da navodno pismo i u njemu izrečene tvrdnje žestoko demantira. No, čak i da su Grbine tvrdnje tačne, i da je Delalić doista predvodio grupu koja je oskrnavila Izetbegovićev mezar, ostaje pitanje – ko je monstrum koji je takvo što naredio? Sudeći prema podacima kojima istražitelji već sada raspolažu, njegovo bi ime moglo odjeknuti glasnije nego bomba na Alijinom mezaru.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku