hamburger-icon

Kliker.info

„El Chapo“ izazvao bijes Amerike : Najopasniji lider narko-kartela na svijetu po drugi put pobjegao iz zatvora u Meksiku ! !

„El Chapo“ izazvao bijes Amerike : Najopasniji lider narko-kartela na svijetu po drugi put pobjegao iz zatvora u Meksiku ! !

13 Jula
08:32 2015

ElChapo11Reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama na bjekstvo najopasnijeg vođe narko-kartela na svijetu, Joauquina Guzmana  iz zatvora u Meksiku, kreću se od nevjerice do besa, dok mnogi upozoravaju da ovaj događaj dramatično ilustrira potrebu da se zatvoreni narko-bosovi odmah izruče SAD-u.Bivši šef američke Agencije za borbu protiv droge (DEA), Peter Bensinger, rekao je da je šokiran bjekstvom Guzmana poznatog kao „El Chapo“, s obzirom da je riječ o najopasnijem lideru narko-kartela na svijetu.

Glavna tužiteljica Loretta Lynch saopćila je kako SAD „dijele zabrinutost Meksika povodom bjekstva“ i da stoje na raspolaganju kao pomoć u potrazi za Guzmanom.Sa druge strane, bilo je i komentara da bjekstvo Guzmana nije iznenađenje, a advokat koji je zastupao više trgovaca drogom, Gal Pissetzky, rekao je da je, s obzirom na reputaciju meksičkih zatvora, iznenađen što je „El Chapo“ u jednom od njih uopće proveo toliko vremena.

Tunel od 1,5 kilometara

U međuvremenu, predsjednik Meksika Enrique Penja Nieto zatražio je punu istragu o Guzmanovom bjekstvu, kako bi se utvrdilo da li su mu u tome pomogli državni zvaničnici.Guzman, vođa moćnog narko-kartela Sinaloa u subotu je ponovo pobjegao iz zatvora na periferiji Mexico Cityja, kroz tunel dužine više od 1,5 kilometara.

Tunel, čiji se početak nalazio u njegovoj ćeliji, vodio je do jedne zgrade izvan zidina zatvora.Ovo je Guzmanovo drugo bjekstvo za 14 godina iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno Mexico Cityja.

„El Chapo“ je prvi put pobjegao iz zatvora 2001. godine, kada je promakao vlastima skrivajući se u korpi za veš, a marinci su ga vratili u zatvor tek februaru 2014., pošto je uhvaćen u Mazatlanu u pacifičkom ljetovalištu u meksičkoj državi Sinaloa.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku