hamburger-icon

Kliker.info

EKSKLUZIVNO: Federalni MUP i MUP HNK otvorili novu istragu o ubistvu Blaža Kraljevića

EKSKLUZIVNO: Federalni MUP i MUP HNK otvorili novu istragu o ubistvu Blaža Kraljevića

01 Septembra
15:47 2007

Istražitelji Federalnog MUP-a i Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona  započeli su novu, široku istragu u vezi s ubistvom komandanta Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i generala Armije Republike BiH, te osam njegovih bliskih suradnika, koje se dogodilo 9. avgusta 1992. godine u Kruševu kod Mostara, saznaje «Dnevni avaz» od izvora uključenih u istragu tog slučaja. U izjavi za naš list ovu informaciju potvrdio je jučer i portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak.

 

– Da. Tačno je da se istraga u tom slučaju ponovo aktivirala, odnosno reaktivirala. Istragu provodi Federalni MUP i MUP HNK. Za sada ne možemo reći ništa o rezultatima te istrage – rekao je za «Dnevni avaz» portparol Bošnjak.

 

Izvori bliski istrazi kazali su nam da istraga u slučaju ubistva Blaža Kraljevića se provodi u tajnosti već nekoliko mjeseci.

 

Glavni kantonalni tužilac Nijaz Mehmedbašić kazao nam je da je Tužilaštvo HNK uključeno u ovaj slučaj, te da je stavljen zahtjev policiji za prikupljanje saznanja i dokaza u vezi s ubistvom generala Kraljevića.

 

– Oni su te istražne radnje sada intezivirali. Nastoje prikupiti što više dokaza vezano za taj slučaj. Vidjet ćemo što će biti – rekao nam je Mehmedbašić.

 

Kako saznajemo, istražitelji su u sklopu istrage uspostavili kontakt i sa bivšim glavnim kantonalnim tužiocem Mirsadom Resulovićem, tražeći da obave razgovor sa njim na okolnosti saznanja do kojih je on došao u ranijoj istrazi ovog slučaja. Inače, Resulović je prije nekoliko godina, a u vrijeme dok je bio načelu mostarskog tužilaštva, stavio zahtjev za provođenje istražnih radnji u ovom slučaju, budući da tokom rata nikada nije provedena adekvatna istraga.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

Kako je ubijen Blaž Kraljević

 

Nakon što se Blaž Kraljević stavio pod komandu Armije BiH i prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, a njegov HOS zauzeo dijelove općine Trebinje, bivši predsjednik tzv. «Herceg-Bosne» Mate Boban pozvao ga je  na sastanak u Mostar. Osuđeni ratni zločinac Vinko Martinović Štela, odveo je Kraljevića na mjesto sastanka. Pri povratku sa sastanka, u Kruševu kod Mostara, Kraljević i njegova pratnja upali su u klopku jedinica HVO-a. Njegova pratnja zasuta je paljbom. Kraljević je ubijen zajedno sa osam zamjenika HOS-a i to: Gordanom Čuljkom, Šahdom Delićem, Ivanom Granićem, Rasimom Krasnićijem, Osmanom Maksićem, Mariom Medićem, Vinkom Primoracem i Markom Stjepanovićem.

 


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku