hamburger-icon

Kliker.info

Ekskluzivno: Dragan Čović osuđen na 5 godina zatvora i odmah zatvoren

Ekskluzivno: Dragan Čović osuđen na 5 godina zatvora i odmah zatvoren

17 Novembra
18:26 2006
Nepravomoćnom presudom Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, koju je izrekao sudac Richard S. Gebelein, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović proglašen je krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i danas osuđen na pet godina zatvora, ekskluzivno saznaje  "Kliker.info". Čović je proglašen krivim zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra finansija Federacije BiH, čime je za braću Ivanković-Lijanović ostvario protivpravnu materijalnu korist u iznosu od 1,9 miliona KM. Lider HDZ-a BiH ima pravo žalbe na prsudu.

 

Inače, Čović je oslobođen optužbi za krivično djelo – organizirani kriminal.
Kako "Kliker. info" saznaje,  optuženi  predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić i profesor prava Zdravko Lučić, te  braća Jerko, Jozo, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović oslobođenji su optužbi zbog nedostatka dokaza. 

Kako saznajemo, Dragan Čović je po nalogu sudije odmah zadržan u zatvoru, jer u skladu sa zakonskim okvirima u BiH, osuđeni na kaznu od 5 i više godina parvomoćnost presude čekaju u zatvoru, odnosno ne mogu biti na slobodi do pravomoćnosti presude kao što je to slučaj sa osuđenima na kazne manje od 5 godina. Zbog toga je  na usmeni zahtjev tužitelja Džonatana Ratela, Draganu Čoviću određen je pritvor do pravosnažnosti presude.

Kako javlja Fena, predsjedavajući Sudskog vijeća, američki sudija Richard Gebelein, kazao je kako je Čovićeva odgovornost u vezi s njegovim nevršenjem službenih ovlasti u svojstvu ministra finansija Federacije BiH (tačka 3. izmijenjene optužnice), a na način da je propustio da povuče (stavi van snage) nezakoniti upravni akt od 23. juna 2000. na temelju kojeg su "Lijanovići" izbjegli plaćanje posebnih pristojbi na pileći separat (prelevman) u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH.  Sud je utvrdio kako je primjenom spornog upravnog akta u periodu od njegovog donošenja pa do stavljanja van snage 5. aprila 2002. godine (Odlukom Vrhovnog suda FBiH) oštećen budžet FBiH, a indirektno i budžet BiH za 1.856.000 KM.  Utvrđeno je, također, kako ni nakon upozorenja tadašnjeg zamjenika direktora, a kasnije i direktora Carinske uprave FBiH, te ondašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH okrivljeni Čović nije poduzeo odgovarajuće korake s ciljem stavljanja van snage nezakonitog upravnog akta.  Ovim je, kako je rečeno, postupio suprotno ustavnim odredbama kojima su pitanja iz oblasti carinske i vanjskotrgovinske politike u nadležnosti institucija BiH.

Prema obrazloženju presude, Sudsko vijeće rukovodilo se načelima pretpostavke nevinosti optuženih što podrazumijeva, da ukoliko navodne inkriminacije nisu dokazane izvan razumne sumnje (in dubio pro reo), da se ide u korist optuženih.  Shodno tome, Sud smatra kako Tužiteljstvo nije dokazalo izvan razumne sumnje da su optuženi bili povezani s ciljem vršenja krivičnih djela (organizirani kriminal), te da nedostaju dokazi kojima bi bila potvrđena namjera suoptuženih da počine krivična djela za koja su terećeni.  Istovremeno, navodi se kako nedostaju dokazi o tome da su se braća Ivanković Lijanović udružila s prof. Zdravkom Lučićem radi davanja mita posredstvom Zorana Nikolića (ranije zaštićenog svjedoka), kao što nije utvrđeno ni to da je Mato Tadić pojašnjavao braći Ivanković Lijanović kako da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, odnosno da je ishodio njeno prioriteno i pozitivno rješavanje.

Nije izvjesno niti dokazano ni to da je bilo koji sudija Ustavnog suda BiH ili Vrhovnog suda FBiH primio novac ili druge koristi.  Prilikom odmjeravanja visine kazne Draganu Čoviću Sud je uzeo u obzir to da nije dokazano da je on ostvario protupravnu korist, te da ranije nije osuđivan, ali i to da je u svojstvu ministra finansija bio dužan štititi finansijske interese FBiH (otežavajuća okolnost).  Prema KZBiH za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina.

 


 

Dragan Čović i Mato Tadić teretili su se za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti, a Zdravko Lučić za organizirani kriminal, odnosno posredovanje u davanju mita. Braća Jozo, Jerko, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović teretili su se, između ostalog, za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, davanje mita, krivotvorenje dokumenata i poreznu utaju.

 

 

(Kliker.info)
(Foto: Pincom.info)


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku