hamburger-icon

Kliker.info

Ejupe, daj mi Ganića : Saudijci donirali Ganićevom Univerzitetu 10 miliona dolara!

Ejupe, daj mi Ganića : Saudijci donirali Ganićevom Univerzitetu 10 miliona dolara!

28 Augusta
13:42 2015

ejup_11Osnivač i rektor Univerziteta SSST Ejup Ganić kazao je tim povodom novinarima da su ta sredstva namijenjena za izgradnju modernog kompleksa naučnoistraživačkog instituta i kupovinu početne opreme neophodne za rad i razvoj planiranih aktivnosti, prvenstveno u oblastima medicinskih nauka i informacionih tehnologija.

– Ovaj projekt će nam omogućiti da zaposlimo stotinu vrhunskih stručnjaka koji se vraćaju iz inozemstva ili su u BiH. Naše ambicije su velike, ne želimo biti samo prvi u BiH. Želimo biti prvi u jugoistočnoj Evropi. Posvećeni smo kvaliteti – kazao je.Najavio je da će u novoj akademskoj godini SSST osigurati 30 stipendija iz raznih oblasti, namijenjenih za odlične studente skromnog materijalnog stanja.

Istaknuo je višestruki značaj spomenutog projekta i konkretne suradnje ne samo za Univerzitet SSST nego i za nauku i razvoj BiH.Ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah zvanično je objavio vijest o dodjeli finansijskih sredstava Univerzitetu SSST u iznosu od 10 miliona dolara za institut za naučnoistraživački rad.

Naglasio je da će u narednom periodu biti potpisan protokol o saradnji, kojim će biti regulirani detalji vezani za početak i tok gradnje tog objekta.Spomenuti projekt svrstat će Univerzitet SSST među najznačajnije i najutjecajnije obrazovne ustanove i naučnoistraživačke centre u regiji, te otvariti ogromne mogućnosti za razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije, internacionalnu saradnju i razmjenu te angažiranje velikog broja domaćih i stranih stručnjaka, rekao je Ganić.

Prije dvije godine rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology Ejup Ganić,  u Rijadu je uručio SSST-ov počasni doktorat prestolonasljedniku Kraljevine Saudijske Arabije, princu Salmanu.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku