hamburger-icon

Kliker.info

Edward Joseph : Imperativ je da Evropa i SAD uspješno završe posao u BiH

Edward Joseph : Imperativ je da Evropa i SAD uspješno završe posao u BiH

19 Decembra
21:56 2013
Porukom zamjenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland (Victoria), koja je zadužena za Evropu, da je vrijeme da administracija predsjednika Baraka Obame (Barack) propita svoj angažman u Bosni i Hercegovini, signalizira se da se stanje u našoj zemlji smatra ozbiljnim i da se već sada u Vašingtonu razmatraju brojne ideje kako zaustaviti negativne trendove u BiH, smatra poznati američki analitičar balkanskih prilika Edvard Džozef (Edward Joseph). Džozef već nekoliko godina radi na prestižnom američkom Univerzitetu „John Hopkins“, a ranije je godinama bio angažiran u balkanskim državama u okviru međunarodnih organizacija prisutnih na ovom tlu.

Nema napretka

– Svako ko iole prati zbivanja u BiH i na Balkanu treba biti vrlo zabrinut dešavanjima u vašoj zemlji.
 
To znači da je BiH u potpunoj krizi?
 
– Ako imate toliku stopu nezaposlenih, naravno da ste u krizi! Od 2006. godine BiH je u skoro konstantnoj silaznoj putanji. No, samo nekoliko ljudi vjeruje da je kod vas moguća obnova sukoba. Zato i ne postoji percepcija da je u BiH kriza.
Upravo zato je i teže privući pažnju Brisela, ali i još nekih iz međunarodne zajednice. Unija je sada fokusirana na Kosovo, a BiH se sve sigurnije gubi iz vida. U međuvremenu, javnost u BiH, koja treba biti inicijator i izvor promjena, kao da je ponovo skliznula u uobičajenu pasivnost.

Šta raditi onda?
 
– Da biste pacijentu dali najbolje lijekove, potrebna vam je kvalitetna i precizna dijagnoza.
Pogledajte šta vaši susjedi rade. I neke od tih država imaju slabašno pravosuđe, razvijenu korupciju, visoku stopu nezaposlenosti… Ali sve one, uključujući čak i Kosovo, barem imaju viziju kako se kretati prema EU kroz proces pristupanja. Samo BiH ne napreduje.
U izvještaju EU jasno je navedeno da je to i zato što „komplicirani metod donošenja odluka negativno utječe na strukturalne reforme i potencijale države da napreduje ka EU". Na učtiv se način kaže da su dejtonske strukture zastarjele i da one ne dopuštaju da BiH napreduje.

Dobro, šta se onda može uraditi? Promijeniti Dejton?

– Ponovo, najvažniji korak je prihvatiti dijagnozu. Prestanimo se više pretvarati da je BiH samo potrebno malo više vremena, da će mlađe generacije uzeti stvar u svoje ruke i donijeti svježi pristup problemima, da će trgovina i ekonomija izbrisati političke opstrukcije ili da će se nevladin sektor konačno probuditi. A mi, stranci, moramo shvatiti da pristup EU i NATO-u, kako su sada postavljeni, ni blizu nisu dovoljni da riješe bh. probleme.
Vrijeme je da se bh. lideri – uz pomoć nevladinog sektora – dovedu za sto i sklope dogovor kojim će BiH profunkcionirati. Najbolji način da se sve ovo postigne jeste kroz organiziranje neke nove dejtonske konferencije, ali u Briselu!

Nema ništa od toga! Niko se time ne želi baviti.
 
– Ne bih se složio! Vidim već ohrabrujuće signale iz Vašingtona. Oni kažu da je status quo – neprihvatljiv. Siguran sam da će sa zadovoljstvom prihvatiti poticaj Vašingtona da se ozbiljnije angažira u BiH. I odista, nakon zastoja u Ukrajini, postaje imperativ da Evropa i SAD uspješno završe posao na Balkanu. Time bi pokazali odlučnost da se proces proširenja nastavlja i da su s obje strane Atlantika angažirani. Sada je vrijeme za neke sasvim nove i jasne ideje u vezi sa BiH. I u tome mi odista trebamo omogućiti da Bosanci i Hercegovci sami iznesu svoje prijedloge kako raskinuti s blokadama, ukloniti prepreke i okončati s ovim zastojem kojem svjedočimo.

Brisel mora „zdrmati" sve u BiH

– Dok se građansko društvo ne probudi, inicijative za promjene moraju doći izvana. Brisel mora shvatiti i prihvatiti da za BiH treba proces pristupanja kojim će se riješiti jedinstveni problemi koje samo BiH ima. Vijeće ministara EU mora sasvim jasno saopćiti da BiH može napredovati prema članstvu u EU samo ako je prethodno funkcionalna iznutra. Poruka iz Brisela mora „zdrmati" ne samo bh. lidere nego i glasače ove zemlje: Nastavak blokada kojima svjedočimo u BiH znači da će ta zemlja trajno ostati izvan EU. Vašington, koji je skovao Dejton, mora se direktno i ponovo angažirati i raditi intenzivno i sasvim konkretno. Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku