hamburger-icon

Kliker.info

Džombić ‘pušten niz vodu’ : Vlada Republike Srpske podnijela ostavku

Džombić ‘pušten niz vodu’ : Vlada Republike Srpske podnijela ostavku

27 Februara
17:30 2013

Odlazeći premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić obavijestio je u srijedu poslanike Skupštine RS da je Vlada ovog bh. entiteta podnijela ostavku.Džombić je istakao da je njegova ostavka "moralno i politički" odgovoran čin jer mu je uskraćena podrška predsjednika RS Milorada Dodika i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).„Ne ulazeći u obrazloženje samog zahtjeva za podnošenje kolektivne ostavke Vlade, koje nije previše sadržajno i nema novih detalja osim onih koje vi već znate, to su novi impulsi. Želim da vam ukažem na činjenicu da sam prije dvije godine dobio podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjednika Dodika i koalicionih partnera da formiram vladu kojom sam rukovodio dvije godine. Smatram da je danas, kada je ta podrška od strane SNSD-a i predsjednika Dodika uskraćena, da je moralno i politički odgovorno da podnesem ostavku“, rekao je novinarima nakon sjednice Džombić, sada već predsjednik Vlade u ostavci.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik prije dva dana je na petnaestominutnom sastanku zatražio ostavku od Džombića. Ostavci Vlade prethodile su višednevne konsultacije SNSD-a i koalicionih partnera.Iako je opozicija ocijenila da je predsjednik Vlade ‘pušten niz vodu’ i to na način nedostojan funkcije koju obavlja, Aleksandar Džombić se zahvalio svim svojim saradnicima, i tek s malo ironije prokomentarisao objašnjenje predsjednika Republike Srpske da su Vladi potrebni novi impulsi.Govoreći o uspješnim projektima koji su provođeni u mandatu ove vlade, Džombić je istakao da je upravo njoj pripala nezahvalna dužnost reforme penzionog sistema i boračkih prava. Smatra da je svoj posao obavljao profesionalno i odgovorno, ali i dodaje:„Da li je Vlada mogla bolje i da li sam ja mogao bolje kao premijer? Mogli smo i mogao sam.“On je na kraju poručio da ne bi volio da iko pamti ovu vladu kao Vladu s nedostatkom impulsa, već po projektima, reformama i politikama koje je provodila s manje ili više uspjeha.

Reakcije opozicije i mandatar

Nakon što je Džombić, i pred poslanicima Narodne skupštine obrazložio svoju ostavku, uslijedio je uglavnom monolog opozicionih poslanika koji tvrde da je najveći problem rada dosadašnje Vlade bio taj što njen predsjednik nije imao kontrolu nad svojim Kabinetom.Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić mišljenja je da se vrh SNSD-a, na čelu sa Miloradom Dodikom, na ružan način riješio Džombića.„Mislim da nijedan dosadašnji predsjednik vlade, od deset predsjednika vlade, nije otišao pod ružnijim okolnostima sa funkcije na kojoj se nalazio. Da petnaest dana javnost raspravlja o vašim smjenama, da neki kažu da je to čak i oblik specijalnog rata protiv jedne političke stranke, i da se na kraju desi sve ono što je ustvari bilo rečeno – da treba da ode“, rekao je Čavić.Dio stranaka smatra da nova Vlada sadašnje vladajuće većine nije rješenje već da bi bolje bilo raspisati izbore.

„Kažu: ‘novi impulsi su jedan od razloga za vašu ostavku.’ Građani neće nove impulse! Građani Republike Srpske hoće nova radna mjesta, hoće bolju privredu! Koji ‘novi impulsi’!“ istakao je poslanik PDP-a Zoran Đerić.Očekuje se da će entitetski predsjednik Milorad Dodik u toku dana saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade.Mediji već danima špekulišu da bi mandatar mogla da bude dosadašnja ministarka ekonomskih odnosa Željka Cvijanović. TV BN objavljuje i svoja saznanja o novim ministrima, prema kojima na mjesto Cvijanovićeve dolazi Valerija Šaula. Nezvanično, Dragan Lukač biće novi ministar unutrašnjih poslova, Veljko Marić novi ministar zdravlja i socijalne zaštite. Biljana Vojvodić trebala bi zamijeniti Antuna Kasipovića na mjestu ministra prosvjete i kulture. Na ostalim ministarskim mjestima ostaju stari ministri.Ovaj spisak, za sada, nije ni potvrđen niti demantovan. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku