hamburger-icon

Kliker.info

Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade : Njegova djela djela posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i  kršćanstva

Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade : Njegova djela djela posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i  kršćanstva

08 Maja
05:10 2020

Grad Frankfurt dodijelio je Goetheovu nagradu 2020. bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu koji živi u Sarajevu i Gracu, objavili su austrijski mediji.

– U vremenima rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o političkim ili kulturološkim – obrazložio je odluku gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Nagrada, uz koju ide i 50.000 eura, posvećena je toleranciji i razumijevanju. U prilog odluci o dodjeli nagrade Karahasanu istaknuto je i da je on veliki evropski pisac, da njegova djela uključuju romane, drame, eseje i teorijske spise, te da imaju edukativni podsticaj. Ta djela, kako je navedeno, posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i  kršćanstva, piše austrijski Der Standard.

Karahasan, rođen 1953., radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na različitim evropskim univerzitetima. Njegova najvažnija djela su “Sara i Serafina” (2000), “Utjeha noćnog neba” (2016) i zbirka priča “Kuća za umorne” (2019).

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga Goethea, 28. augusta, osobi “koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.

(Kliker.info-Depo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku