hamburger-icon

Kliker.info

Dženaza za 20 Bošnjaka iz Nevesinja streljanih 1992. godine

Dženaza za 20 Bošnjaka iz Nevesinja streljanih 1992. godine

27 Augusta
04:20 2006

U prisustvu više hiljada  Bošnjaka iz svih dijelova Hercegovine, danas je u mjestu Lakat kod Nevesinja klanjana dženaza i izvršen ukop 17 civila iz ovog mjesta koje su četničke horde streljele 1992. godine na lokalitetu Kiser u Borcima kod Konjica. Nakon 14 godina završena je tragedija devet članova porodice Demić, petero  članova porodice Kajan, dvije osobe iz porodica Gološ,  te 80-godišnje Alke Nurković.

 

Također, danas  je na gradskom groblju Sutina u Mostaru klanjana dženaza dva člana porodice Hrnjičić, te Hajrije Ploskić iz nevesinjskog sela Presjeke, koji su također živote izgubili na četničkim stratištima u široj okolici Konjica. Dženazu namaz na Haremu Lakat predvodio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić. On je kazao da su zločin nad civilima sela Lakat i nevesinjske općine počinili «oni koji su gori od zvijeri».

 

– Sve svete knjige, a među njima i  Biblija i Kuran veličaju svetost čovjeka i ljudska prava, dostojanstvo… Naše komšije Srbi su prekršili tu svetost ljudskog života i napravili monstruozan masakr nad nemoćnima. Pitamo se gdje su sljedbenici svete rijeèi! Naprotiv, oni koji su učinili ovaj masakr, radili su to u vjerskom zanosu i čak ih tako pravdali – rekao je e mostarski muftija Seid ef. Smajkić. Smajkić je rekao da æe "počinitelji streljanja nemoćnih"  biti poniženi na ovom i budućem svijetu, te pozvao da se krivci za ovaj zločin kazne. Pozvao je Nevesinjce da se vrate u svoj kraj, jer, kako je naglasio, mezari šehida su amanet da Bošnjaci moraju sačuvati svoja ognjišta.

 

Dženazi u mjestu Lakat  prisustvovao je i predsjednik Komisije za traženje nestalih BiH Amor Mašović koji je za «Kliker.info» izjavio kako je Nevesinje, poslije Srebrenice, grad u kojem su Bošnjaci najviše stradali u odnosu na broj stanovnika.

 

– Na ovom prostoru je poèinjen strašni genocid nad bošnjačkim narodom. Ovo je dokaz za to. Monstruoznost zločina potvrđuje i to da su ubijani stari i nepokrentni ljudi. Četnicima je  jedino bilo bitno na se radilo o Bošnjacima. To da su Bošnjaci za ove ljude značilo smrtnu presudu – rekao je Mašović.

 
(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku