hamburger-icon

Kliker.info

Džaferović na komemoraciji u Auschwitz – Birkenau: Stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena

Džaferović na komemoraciji u Auschwitz – Birkenau: Stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena

27 Januara
22:27 2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao  je danas obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau.

Džaferović se danas, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio dvijema stotinama preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. obljetnice oslobođenja ovog logora smrti u Poljskoj.

„Naša ljudska i civilizacijska obveza da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istodobno, naša je obveza odlučno se suprotstaviti ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju.

Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Europi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma“, navodi se u izjavi koju je ovom prigodom dao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Glavna komemoracija u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora je održana ispred „vrata smrti“ bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice nazočnima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda. Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije „Stupovi sjećanja“ i Piotra Cywińskog, ravnatelja Memorijalnog centra „Auschwitz“. Nakon govora je slijedila ekumenska molitva za spomen na ubijenih milijun i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milijun Židova.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. izaslanstva odao počast brojnim žrtvama.

U bh. izaslanstvu, koje je predvodio član PBiH Šefik Džaferović, kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, bili su i veleposlanica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić, te Željko Bakalar, savjetnik predsjedatelja člana PBiH Željka Komšića, i Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 27 Januara, 23:51

    P.S.NISAM MISLIO NA TEBE I KOLINDU LIČNO NEGO NA ONE KOJE PREDSTAVLJATE.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku