hamburger-icon

Kliker.info

Džaferović i Komšić traže privremenu mjeru : Odluka CIK-a neće se primjenjivati do okončanja spora !

Džaferović i Komšić traže privremenu mjeru : Odluka CIK-a neće se primjenjivati do okončanja spora !

18 Decembra
16:39 2018

Prema pouzdanim saznanjima “Slobodne Bosne”, odluka CIK-a o popuni Doma naroda neće se primjenjivati do okončanja spora pred Ustavnim sudom BiH.

Kao što je danas najavljeno, SDA i DF posredstvom članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, podnijet će apelaciju Ustavnom sudu BiH, te zatražiti privremenu mjeru.

To praktično znači da će Ustavni sud BiH u roku od nekoliko dana donijeti odluku da se obustavi primjena danas usvojene Odluke CIK-a o popuni Doma naroda, do okončanja cijelog spora.

A cijeli spor pred Ustavnim sudom BiH mogao bi potrajati oko tri mjeseca.  

Kako smo ranije danas pisali, CIK je danas usvojio Odluku prema kojom bi se kod popune Doma naroda primljenjivao popis stanovništva iz 2013. godine.

Sve vodeće probosanske stranke u BiH (Socijaldemokratska partija, Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Naša stranka…) ranije su poručile kako je za njih neprihvatljiva primjena popisa iz 2013. godine, jer bi se time legalizirali rezultati etničkog čišćenja, genocida i masovnih progona stanovnštva, te će se zbog toga obratiti Ustavnom sudu BiH sa zahtijevom da poništi oduku CIK-a koja nije u skladu s Ustavom BiH. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku