hamburger-icon

Kliker.info

Dva HDZ-a odbila nagodbu Silajdžić-Tihić

Dva HDZ-a odbila nagodbu Silajdžić-Tihić

05 Decembra
05:55 2006

Za dva HDZ-a nije prihvatljiva kompromisna ponuda koju su osmislili čelnici Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić po kojoj bi HDZ BiH samostalno vladao na državnoj razini, a zajedno s HDZ-om 1990. dijelio vlast u Federaciji BiH. Stranački predstavnici iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji su jučer u Sarajevu razgovarali sa svojim bošnjačkim partnerima odbili su takav prijedlog smatrajući da trebaju dobiti više mjesta u vlasti.

 

 

 

HDZ koji predvodi Božo Ljubić ne prihvaća činjenicu da bi vlast na državnoj razini trebali ustupiti HDZ-u kojemu je na čelu Dragan Čović. U razgovorima je, kako se doznaje, opetovao navode kako će koalicija Hrvatsko zajedništvo zajedno s HSP-om Đapić – dr. Jurišić imati većinu zastupnika u federalnom i državnom Domu naroda, a time i većinski hrvatski legitimitet. Iz te stranke i dalje pozivaju na suradnju s HDZ-om BiH. Oni smatraju da hrvatsku poziciju treba ojačati time da vodeće hrvatske stranke budu zajednički u vlasti.

 

 

 

HDZ BiH pak ostaje isključiv kod stajališta da ne žele sa suprotstavljenim taborom iz HDZ-a 90 bilo gdje zajednički dijeliti vlast.  "HDZ BiH, kao vodeća stranka i izborni pobjednik unutar hrvatskog naroda u BiH, a svjesna političke odgovornosti spram biračkog tijela koje joj je dalo povjerenje i ukupne budućnosti BiH na njezinu putu izgradnje prosperitetne i pravedne zajednice, poziva sve političke čimbenike koji imaju legitimitet bošnjačkog i srpskog naroda na žurno konstituiranje tijela vlasti na svim razinama uz uvažavanje izbornih rezultata Općih izbora 2006", priopćeno je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva te stranke. Razilaženje dvaju HDZ-a nije jedina smetnja za uspostavu državne vlasti. Bošnjačke i srpske stranke ne mogu se dogovoriti o tome kome će pripasti čelna pozicija u Vijeću ministara BiH, Adnanu Terziću ili Nikoli Špiriću. Tih nesporazuma moglo bi biti manje nakon susreta političkih stranaka u Bruxellesu koje su pozvane na sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) na razgovore o uspostavi vlasti i reformi policije.

(Večernji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku