hamburger-icon

Kliker.info

Dug MMF-u nije vraćen : Grčka je bankrotirala – čeka se referendum u nedjelju koji će aktualno stanje potvrditi ili odbaciti

Dug MMF-u nije vraćen : Grčka je bankrotirala – čeka se referendum u nedjelju koji će aktualno stanje potvrditi ili odbaciti

01 Jula
05:29 2015

ponoc11Prošao je napeti dan, do zadnjeg trenutka mnogi su očekivali kako će se ipak nekakvo rješenje desiti, ali nije se desilo. Ponoć je upravo prošla, MMF će uskoro potvrditi kako nisu primili 1,6 milijardi eura koje im je Grčka trebala danas, do ponoći, isplatiti. Grčki stanovnici sutra će se probuditi s tom činjenicom, a ona – bez obzira na terminologiju – znači da je Grčka upravo bankrotirala. Prema MMF-u Grčka se sada, prema njima, nalazi u istoj situaciji kao i Somalija, Sudan, Zimbabve.

Što sve to znači? Je li grčka drama završena? Niti približno, najnapetiji trenuci tek dolaze, a najvažniji će se desiti ove nedjelje kada se u Grčkoj odražava referendum. Naime, na tom referendumu će grčki stanovnici imati priliku reći želi li ostati u eurozoni (a samim time vjerojatno i u EU) te prihvatiti dodatne mjere štednje, ili će odbaciti diktat kreditora i krenuti nekim još uvijek nepoznatim putevima. Kako će glasati? Nitko ne zna, vidjeti ćemo uskoro.

Dakako, ako grčki narod bude glasao za mjere štednje to će biti kraj ljevičarske Vlade i premijera Alexisa Tsiprasa – on je to sinoć nedvosmisleno i najavio.Činjenica da Grčka danas nije vratila svoj dug i nije postigla dogovor s kreditorima, znači da je tehnički u bankrotu. Možda će se kroz nekoliko dana, u nedjelju, sve vratiti “na staro” i Grčka prihvaćajući dodatne mjere štednje dobije i dodatni novac, što bi značilo da će i izaći iz bankrota, ali ostati u podložnom položaju još desetljećima.

Ako pak Grci na referendumu odbace mjere štednje, onda će aktualni tehnički bankrot biti i potvrđen. Grčka bi tada vjerojatno izašla iz eurozone, možda i iz Europske Unije, a domino-efekt bi sigurno pogodio i Italiju, Španjolsku i Portugal. Večeras  je održan pro-EU protest  ispred zgrade parlamenta u Ateni, ali prema pojedinim izvorima bio je čak dvostruko manji nego jučerašnji koji je dao podršku  Tsiprasu i podršku  odbacivanju mjera štednje. Grčka drama se nastavlja, ali sada je već ušla u jednu novu nepredvidljivu fazu.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku