hamburger-icon

Kliker.info

Dubrovnik : Mobilizacija zbog vatrene stihije duge 15 kilometara

Dubrovnik : Mobilizacija zbog vatrene stihije duge 15 kilometara

06 Avgusta
08:52 2007

U Dubrovniku je proglašena opća opasnost zbog opasnosti od požara. Oko 22 sata sirene su podsjetile Dubrovčane na ne tako davne ratne godine. Gradonačelnica Dubravka Šujica pozvala je sve radno sposobne muškarce da pomognu vatrogascima. Dignute su postrojbe Civilne zaštite. Poziv se jasno odnosio i na reportere Večernjaka koji javljaju i ove retke u predasima između gašenja. U gradu je za djecu, starce i žene otvoreno sklonište u tvrđavi Revelin. Požar gase i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Prekidi telefona

Vatra je iz područja Župe dubrovačke s jedne strane prešla preko Žarkovice, udaljene nekoliko stotina metara od prvih kuća u Dubrovniku, dok je s druge strane plamen došao do Rijeke Dubrovačke odnosno Komolca te je u opasnosti i glavna trafostanica. Telefonske i internetske veze s dubrovačkim područjem sinoć su se često prekidale.Magistrala od Konavala do Zatona je zatvorena. U kilometarskim kolonama od Konavala do Zvekovice i svim prilazima gradu vozači su noć proveli u autima. Stanje je na blokiranim prilazima Dubrovniku teško. Uz glavnu magistralu moguće je vidjeti zajedno turiste i mještane kako zajedno gase, makar i granama. U samom gradu često nestaje struje, dima je toliko da građani svako malo izlaze tek toliko da udahnu, gdje ga ima, svježeg zraka.Ni mještani okolnih mjesta oko Cavtata, prema Obodu ili Blatu, koji su od svojih domova udaljeni dva, tri kilometra, radi sigurnosti ne mogu dalje jer im vožnja nije dopuštena. Svi turisti koju su se našli u dugim kolonama u Cavtatu ili Zvekovici traže prenoćište.

Kritično u Mokošici
Prema riječima Marija Maguda, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Konavle, najkritičije je u Mokošici gdje je vatrena linija duga 15 km i spustila se do Zlatnog Potoka, gdje je stihija progutala gospodarski objekt i obiteljsku kuću. Kako smo neslužbeno doznali, žitelji ovog mjesta su evakuirani u sklonište. Kritično je i u Komolcu. Osnovani su i stožeri u Dubrovniku i Župi dubrovačkoj. Svi koji su krenuli preko graničnog prijelaza Ivanjica zadržani su radi njihove sigurnosti. U Konavlima je stanje nešto bolje. Vatrena stihija duga je 4-5 km u Konavoskim brdima gdje je još aktivno požarište. Vatrogascima je otežan rad zbog mina. Inače, zbog jakog vjetra kanaderi i dalje ne mogu gasiti dva požara koja bukte na dubrovačkom području, ali gasitelji daju sve od sebe da obuzdaju vatru prije nadolazećeg mraka, izvijestilo je danas u 18 sati Vatrogasno operativno središte u Divuljama. S obzirom da je je riječ o većem požaru, koji je se sinoć s teritorija BiH proširio na područje Župe dubrovačke, i da ga gasi veći broj vatrogasaca, u općini Župa dubrovačka oformljen je stožer, a kako se tijekom prijepodneva pojavio novi požar u Rijeci dubrovačkoj, iznad Mokošice, stožer je odlučio da se iz Šibensko-kninske i Zadarske županije na ugroženo područje upute dodatne cisterne s posadama. Jučer je tijekom dana jaka bura koja je onemogućila dolazak kanadera.  Požar u Župi dubrovačkoj došao je iz BiH. Zbog bure je u Čilipima tijekom noći na nedjelju zadržano 500 putnika koji su prespavali u zračnoj luci. (kliker.info/VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku