hamburger-icon

Kliker.info

Državni udar ili borba protiv korupcije : Uhapšen predsjednik Federacije Živko Budimir

Državni udar ili borba protiv korupcije : Uhapšen predsjednik Federacije Živko Budimir

26 Aprila
20:06 2013

Živko Budimir , predsjednik Federacije BiH, u petak u poslijepodnevnim satima uhapšen je u Sarajevu u okviru opsežne akcije protiv korupcije, potvrdio je za RSE portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Budimir je nešto prije 19 sati policijskim autom dovezen u zgradu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).U akciji Tužilaštva i SIPA-e u Mostaru i Sarajevu uhapšeno je još 18 osoba, dodao je Grubešić.Budimir se, izjavio je Grubešić, tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.„Po nalogu Tužiteljstva BiH provedene su policijske aktivnosti u okviru predmeta kodnih naziva Patriot, Pravda i Memory. Lišeno je slobode ukupno 19 osoba. Možemo potvrditi da je, između ostalih, lišen slobode i predsjednik FBiH Živko Budimir, zatim predsjednik Komisije za pomilovanja Hidajet Halilović, kao i savjetnik predsjednika Federacije Petar Barišić. Radi se o osobama koje su pod istragom Tužiteljstva BiH", rekao je Grubešić.

Istraga se, naveo je, odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitog posredovanja, primanja dara ili mita, te organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama."Tužiteljstvo BiH nastavlja dalje ovu istragu. Pretresen je veliki broj objekata, između ostaloga i uredi predsjednika Federacije u Sarajevu i u Mostaru, prostorije Komisije za pomilovanje u Ministarstvu pravde Federacije, te veliki broj privatnih stanova. Nastavljamo našu istragu u ovom predmetu", kazao je Grubešić.Savjetnica za medije predsjednika Federacije BiH Laura Bošnjak navela da je prilikom pretresa izuzeta sva dokumentacija koja je potrebna radi istrage, ali da ne može da govori za koje krivično djelo je Budimir osumnjičen."Osoblje Budimirovog kabineta nije imalo kontakt sa njim, pa nema pristupa tim informacijama“, rekla je Bošnjak i dodala da su pripadnici SIPA-e bili korektni tokom pretresa i da nije bilo nikakvih neprijatnosti.Iz Tužilaštva je demantovano da Budimir ima pravo na imunitet kao predsjednik Federacije.

"Predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog Zakona, uopće nije moguće. Nakon završetka započetih istražnih aktivnosti Tužilaštvo BiH će blagovremeno informisati javnost", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ”Lijanović” demantovao je za RSE informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu.

Akcija u Mostaru

Privođenje savjetnika predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja Petra Barišića, te zaplijena nekoliko kutija dokumentacije rezultat je – prema trenutno raspoloživim informacijama – skoro petosatne akcije koju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštite, SIPA, proveli u sjedištu Vlade Federacije BiH u Mostaru.Akcija je počela nešto iza 12 sati ulaskom pripadnika agencije SIPA u zgradu Vlade, nakon čega je objekat bio potpuno blokiran, a izlazak iz zgrade bio je onemogućen i samim članovima Vlade FBiH, koji su u tim trenucima održavali hitnu sjednicu.Nakon nekoliko sati čekanja, poluzvaničnih informacija koje su dolazile do novinara, oko 20 minuta do 17 sati iz zgrade je u pratnji policije izveden savjetnik predsjednika Federacije i sproveden u vozilo SIPA-e, a novinari su mogli vidjeti istražitelje kako na stražnji izlaz zgrade iznose nekoliko kutija, najvjerovatnije zaplijenjene dokumentacije.Akciju je podržao premijer Nermin Nikšić, inače član Socijaldemokratske partije, odbacujući komentare kako je čitava akcija izašla iz "kuhinje" te stranke zbog krize oko preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine:

„U ovoj zemlji mislim da niko ne smije biti iznad zakona, da svi moramo odgovarati za svoje postupke, pa uvažavajući princip da niko nije kriv dok se to pravosnažnom sudskom presudom ne pokaže. Ali isto tako niko ne treba da se krije iza funkcije koju obavlja, nego treba da nosi teret odgovornosti zbog svojih djela", rekao je Nikšić.Potom je pred novinare izašao ministar kulture Samir Kaplan iz Stranke demokratske akcije, koji je akciju ironično prokomentirao, aludirajući na navodne veze sa podzemljem ministra sigurnosti BiH, koji je iz suparničke stranke Savez za bolju budućnost:„Šta se dešava? Dešava se da u državi svako radi svoj posao – od ministra sigurnosti do tužilaštva i SIPA-e. I ja samo mogu kazati da kao građanin i kao ministar kazati da vjerujem u naše institucije, posebno vjerujem dok ljudi poput ministra sigurnosti, časni i pošteni, obavljaju te funkcije, da će sve biti u skladu s pravom i pravdom", naveo je Kaplan. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku