hamburger-icon

Kliker.info

Droga, slava i smrt u ime Alaha : Ko je zapravo ubica dvojice vojnika BiH u Rajlovcu i kako se našao u raljama radikalizma

Droga, slava i smrt u ime Alaha : Ko je zapravo ubica dvojice vojnika BiH u Rajlovcu i kako se našao u raljama radikalizma

19 Novembra
18:05 2015

Bosnian policemen are seen while securing a crime scene during an investigation in Sarajevo's Northern suburb of Rajlovac  late on November 18, 2015, after an attack by an armed suspect. Two soldiers from the Bosnian army were shot dead when the gunman used an automatic weapon to shoot a  betting shop near army barracks. The gunman also shot at a bus when fleeing the area, injuring an additional three people.  AFP PHOTO/  ELVIS BARUKCIC

Bosnom i Hercegovinom, ali i cijelom regijom i svijetom, kao bomba je sinoć odjeknula vijest o ubojstvu dvojice vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Napad se desio u blizini Sarajeva, u naselju Rajlovac, kada je Enes Omeragić iz automatske puške Kalašnjikov AK47 rafalom u kladionici na licu mjesta usmrtio Armina Salkića iNedeljka Radića.

Jutarnji list donosi pozadinu priče – tko je zapravo Enes Omeragić i zašto se odlučio na krvavi pohod koji je završio samoubojstvom.

Prema tvrdnjama svjedoka, Omeragić je u krvavi pohod na Rajlovcu (sjeverozapadno predgrađe Sarajeva) krenuo nešto prije 20 sati. Omeragić niti nakon izlaska iz kladionice nije prestajao pucati i tom je prilikom ozlijeđeno još nekoliko osoba, ali ne od metaka, kako su naveli pojedini mediji, već od krhotina stakla. Nekoliko je metaka pogodilo gradski autobus koji se u tom trenutku nalazio na ulici.

Potom se povukao u svoju kuću u sarajevskom naselju Sokolje, gdje ga je ubrzo opkolila policija, odnosno specijalci SIPA. Omeragiću niti na kraj pameti nije bilo da se preda, nakon 40-ak minuta opsade, izvršio je samoubojstvo, raznijevši se eksplozivnom napravom.

Ovaj je napad, koji je odmah okarakteriziran kao teroristički čin, izazvao pravi šok, pa donekle i paniku u javnosti, ali je ujedno i zaprepastio sve one koji su poznavali ubicu.Omeragić je bio liječeni narkoman, dugogodišnji ovisnik o teškim drogama, koji se bavio sitnim kriminalom, ali nikad nitko nije mogao naslutiti da je spreman izvesti dvostruko ubojstvo.

“Poznavao sam Omeragića, ali ga u zadnje vrijeme nisam viđao. Bio je ovisnik o drogama dugo vremena, a jedno vrijeme je koristio i metadon. Međutim, u posljednje vrijeme ga nisam viđao niti sam znao što se zbiva s njim”, kaže naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, s obzirom na izuzetno lošu situaciju koja od sinoć vlada u BiH.

Vijest da je Enes Omeragić izvršio napad i pritom ubio dvojicu vojnika zaprepastila je sve one koji su ga poznavali.

Obijanje automobila kao branša

“Ma kakvi, čovječe. Obiti automobil ili tako nešto, to je bila njegova branša. Kakve puške, nikad nije bio nasilan”, kategorično će naš sugovornik.I Omeragićevi susjedi tvrde isto. Enes je bio ‘na igli’, bio je problematičan, ali ubica u ime Allaha…

“On je bio na igli. I sam se skinuo. Bio je ‘jedan kroz jedan’ momak. Nikada mi nije izgledao kao vehabija. Znam ja kako vehabije izgledaju. Normalno se oblačio, normalno se ponašao, isto kao i svi mi”, priča jedan od susjeda, koji je ubojicu vidio neposredno prije napada.

“Vidio sam ga kako ide niz ulicu. Mahnuo mi je i rekao ‘Tula, halali mi’ (‘Oprosti mi’ nap. a.).

Vrbovali ga ‘da ga skinu s droge’

Kako saznajemo, Enesa Omeragića, koji je bio osoba psihički veoma labilna i liječeni narkoman, prije nešto više od godinu dana u svoje su redove vrbovali ekstremizmu nastrojeni krugovi u islamskoj zajednici.Ključnu ulogu u svemu imao je, navodno, suprug sestre Enesa Omeragića,Muhamed Meco. Kako je potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti, Meco je bio i na ratištu u Siriji, odakle se u Bosnu i Hercegovinu vratio 2013. godine.

Informaciju da je Meco ratovao u Siriji još su prošle godine objavili svi BH mediji, ali se ta osoba do sinoć nesmetano kretala gradom. Pod krinkom da Enesa žele izvući iz pakla droge, uvukli su ga u pakao radikalne ideje Islama.

A zapravo, jedna od stvari koje povezuju teroristički napad u Parizu i sinoćnji krvavi pir Enesa Omeragića su šprice i droga, jer ono što javnost manje zna – činjenica je da se bombaši koji se raznose u ‘ime Allaha’ uglavnom vrbuju među narkomanima i sitnim kriminalcima.

Droga, slava i smrt u ime Alaha

Enes Omeragić je tipičan primjer zastrašujuće prakse – radikalni islamisti nove članove ne regrutiraju u džamijama, već na Crnom vrhu, dijelu Sarajeva gdje se nalazi Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Tu ovisnici o herionu dolaze primiti metadon. Idealno mjesto za ponuditi novac, drogu, slavu i na kraju smrt u “ime Allaha” labilnim osobama, čije poimanje stvarnosti nije baš na zavidnom nivou.

“Ja koliko znam, nekoliko momaka koji su dolazili na metadon i bili ovisnici, danas su bradonje, idu u Siriju i vraćaju se sa pričom o džihadu, Islamskoj državi i tim sranjima. Bolan, ti likovi u životu nisu ušli u džamiju, a danas ne vadi tespih iz ruke. Ovog Enesa nisam znao nešto dobro, ali sam znao da je na igli. A ovakvih k'o on ima još i svi normalno hodaju gradom”, kaže nam naš sugovornik.

Idealna meta

Enes Omeragić je bio upravo jedan od takvih. Dijete iz razorenog braka, rođen u Francuskoj, odrastao u dvije države i živio s bakom. Brzo je došao u dodir sa heroinom, te postao idealna meta radikalnih islamista i terorista. Jer, lako je uvjeriti “polumrtvog” čovjeka, mladića bez stalnog posla, narkomana, bez budućnosti, da se ubije, obećavši mu vječni smiraj i djevice jer ubija “u ime Allaha”.

Ono što u cijeloj priči posebno zabrinjava je pitanje: Koliko je ‘Enesa Omeragića’ na ulicama?

Jer naime, momaka čija je priča jako slična priči Enesa Omeragića puna je Bosna i Hercegovina.

Treba reći da ljudi kao Omeragić ne predstavljaju niti islam, niti muslimane. Njihova verzija relgije, koju bez ikakvog prava nazivaju islamom, nema dodirne tačke sa drugom najvećom religijom svijeta. Bosna i Hercegovina i muslimani u njoj su šokirani napadom, koji nije izvršen u njihovo ime, niti u ime njihove religije.

Religija terorizma je terorizam.

Mirza Dautbegović (Jutarnji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku