hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično na Kosovu! SAD poziva Srbiju da povuče svoje vojne trupe, počeli se raspoređivati duž granice !

Dramatično na Kosovu! SAD poziva Srbiju da povuče svoje vojne trupe, počeli se raspoređivati duž granice !

29 Septembra
22:24 2023

“Vidimo značajno srbijansko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom, uključujući bez presedana raspoređivanje artiljerije, tenkova i pješadijskih jedinica”, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Na sjeveru Kosova ponovo se stanje pogoršalo zbog napada na policiju, u općini Zvečan, u nedjelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i trojica lokalnih Srba.

Također, naglašeno je kako Bijela kuća prati situaciju duž granice Kosova i Srbije te raspoređivanje trupa Vojske Srbije na ovom području.

“Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi smanjivati tenzije. Mi pratimo te trupe, ali ne možemo govoriti o svrhi njihovog grupisanja”, poručio je Kirby, prenosi Reuters.

O situaciji na Kosovu danas su razgovarali i državni sekretar SAD-a Antony Blinken te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Imao sam dug i ne tako lagan telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom kojeg sam detaljno upoznao sa činjenicama u vezi sa posljednjim događajima na Kosovu. Saglasni smo da je neophodno da dođe do deeskalacije, kao i u pogledu veće uloge KFOR-a i Srbija će tu ulogu uvijek i svakako podržati”, zaključio je Vučić.

(Kliker.info-Face TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku