hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Washingtonu : Amerika se vraća intervencionizmu

Drama u Washingtonu : Amerika se vraća intervencionizmu

19 Septembra
17:49 2008

Nakon niza godina liberalizacije i deregulacije u financijskom sektoru, američke vlasti spremne su na jedan od najdramatičnijih zaokreta u suvremenoj ekonomskoj povijesti, još od razdoblja velikih Rooseveltovih promjena tridesetih godina prošloga stoljeća. Naime, nakon kolapsa niza investicijskih banaka i osiguravatelja, američki ministar financija Henry Paulson spreman je, uz potporu predsjednika Federalnih rezervi Bena Bernankea, predložiti program državnih intervencija na financijskom tržištu koji predstavlja vraćanje državnog intervencionizma u velikom stilu te je na neki način veliki poraz upletanja države u gospodarstvo. Ključna ideja je osnivanje institucije koja će na sebe preuzeti lošu imovinu financijskih kuća. Ta institucija trebala bi otkupiti lošu imovinu investicijskih banaka ili osiguravatelja, a nakon toga je za djeliće vrijednosti možda prodavati na tržištu. Samo nebo zna koliko bi to moglo stajati porezne obveznike, u igri je sigurno na stotine milijardi dolara.
Pomoć profiterima
Između 1989. i 1995. postojao je Resolution Trust Corp. koji je na sličan način pomagao bankama za vrijeme štedno-kreditne krize. Ulog su, među ostalim, bile i ušteđevine građana, ali se tada nisu državnim novcem sanirale često spekulativne igre investicijskih banaka koje su na krilima deregulacija zgrtale milijarde dolara sve dok nije došlo do pada vrijednosti nekretnina. Ironija sudbine je to što su se najgorljiviji pobornici deregulacije sada našli u situaciji da ih mora spašavati država.Na ovako radikalne ideje američke fiskalne i monetarne vlasti bile su prisiljene nakon što su već bile ismijavane zbog navodno upitnih principa odabira financijske institucije koju treba spasiti. Zašto spasiti Fannie Mae i Freddieja Macca, a ne Lehman Brothers? Mnogi kritičari kao da su zaboravili kako su Fannie i Freddie bili državni biznisi orijentirani na stanogradnju. Kinezi i drugi Azijci koji su bili kupci njihovih obveznica sada su samo tražili potvrdu SAD-a kako će stati iza Fannie i Freddieja. Cijeli program podsjećat će na Reconstruction Finance Corporation iz 1932. godine, koju je Hoover koristio nakon Velike depresije za injekcije likvidnosti bankama i drugim biznisima. Amerikanci su spremni iz rukava izvući i niz drugih mjera koje djeluju agresivnije u odnosu na rusko zatvaranje burzi ili na kineske zabrane loših burzovnih vijesti.
Short selling
Spremni su, naime, zabraniti tzv. short selling. To je općepriznata i u Americi zakonita strategija u kojoj možete prodavati posuđene dionice dok im cijene padaju kako biste kasnije stekli više tih istih dionica. Kad vratite posuđene dionice, u toj riskantnoj strategiji trebao bi vam ostati višak dionica. Takve short selling strategije razorno su djelovale na dionička tržišta u padu, posebno na dionice investicijskih banaka. Amerikanci spremaju organizirati i osiguravanje uloga u novčanim fondovima, što će također biti velika novost. Tržišta su na novi američki intervencionizam reagirala oduševljenjem. Još prekjučer Wall Street je gledao najveći skok vrijednosti dionica u posljednjih šest godina. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku