hamburger-icon

Kliker.info

DRAMA: Jablaničani spasili povrijeđenog alpinistu iz Rijeke

DRAMA: Jablaničani spasili povrijeđenog alpinistu iz Rijeke

26 Septembra
05:27 2006

Rogić je u subotu ujutro iz Glogošnice krenuo markiranim putem prema Prenju. Kada se popeo na planinu, ugledao je jezero Salakovac i odlučio se spustiti u kanjon Bijele da bi se cestom vratio u Jablanicu.  – Sišao je s markiranog puta i to je bilo kobno. Spuštajući se niz nizbrdicu, uganuo je nogu i pokidao ligamente na skočnom zglobu pa nije mogao dalje hodati. Pošto se spuštao mrak, pronašao je jednu malu pećinu, u koju se zavukao. Bio je bez hrane, vode i cigareta, a pošto je imao mobitel, o tome je obavijestio strinu Milanku Rogić u Ljubuškom, odakle potječu njegovi roditelji – kaže Abas Zebić, jedan od članova spasilačke ekipe PD "Plasa" iz Jablanice. Strina je obavijestila Policijsku stanicu u Jablanici, a ona načelnika općine Salema Dedića, koji je odmah alarmirao sve strukture u gradu. – Akcija je počela u nedjelju ujutro i trajala je sve do 24 sata. Do Rogića smo došli tako što smo ga posredstvom mobitela pitali šta je sve na putu vidio. Kada smo došli do mjesta gdje se on nalazi, ispalio sam dva metka i Rogić se tada javio. Od toga mjesta do vozila nosili smo ga sedam sati. Sinoć smo ga dovezli u Dom zdravlja u Jablanici, gdje ga je rodbina iz Ljubuškog preuzela – kaže Zebić.


(Dnevni avaz)

Akciju vodio općinski načelnik


U velikoj akciji spašavanja učestvovali su medicinski tehničar Sead Džapo, predsjednik PD "Plasa", koji je na licu mjesta pružio prvu pomoć unesrećenome, te Abas Zebić, Sead Omerović, Ajdin Zebić i Ibrahim Krnjić. Pomoć u nošenju ozlijeđenoga pružio je i Slovenac Primož, koji živi u Sarajevu, a čijeg se prezimena Jablaničani nisu mogli sjetiti.
Akcijom je rukovodio načelnk općine Salem Dedić.

Zahvalan Jablaničanima


Telefonski smo razgovarali s Markom Rogićem, koji se u Ljubuškom pripremao za put u Rijeku, odakle su došli njegova majka Milka i očuh Nikola.
– Veliku zahvalnost upućujem hrabrim Jablaničanima. Oni su mi spasili život. Dobro se osjećam – kratko nam je rekao Marko, a riječi zahvalnosti uputio je i njegov st
ric Branko.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku