Piše: Faruk Vele

Nakon što je Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci donijelo naredbu o provođenju istrage protiv N. N. osoba zbog ubistva Davida Dragičevića, njegov otac Davor, kazao je za Radiosarajevo.ba da je ovo mali korak prema istini i pravdi za njegovog sina.

Ali i za sve žrtve neriješenih ubistava u Bosni i Hercegovini.

“Nije više u pitanju u ubistvo, što se tiče mene i pravde za Davda, sad je u pitanju organizovano ubistvo. Tako da ćemo mi izmijeniti tu kvalifikaciju. Jer, to je mnogo teži zločin nego ubistvo. Znači, organizovano ubistvo, sa organizovanim prikviranjem činjenica i ostalih dokaza da se ne dođe do istine i pravde”, kazao je Davor Dragičević za Radiosarajevo.ba.

On podsjeća da od početka tvrdi da se desio zločin.

“Sada smo napravili mali pomak, a moramo veći i jači korak prema zločincima i ubicama”, rekao je David.

Vjeruje da će najnoviji rasplet u slučaju ubistva njegovog sina pomoći i u rješavanju drugih neriješenih zločina u BiH poput slučaja Dženana Memića.

“Ovo će sigurno pomoći. Moramo doći do istine i pravde svi, da bi živjeli u jednoj uređenoj državi gdje vlada zakon i red, a ne da nam ubijaju djecu”, kazao je Dragičević.

O najnovijem potezu Tužilaštva, danas se oglasio i novinar Aleksandar Trifunović, urednik popularnog portala BUKA.

“Nakon tri mjeseca mrcvarenja ovo malo javnosti s mozgom, Tužilastvo je konačno priznalo ono što Davor Dragičević govori svaki dan na glavnom trgu Banje Luke, na okupljanjima koji mu svakodnevno daju obrise grada – da je njegov sin David ubijen. Pljuska je ovo u obraz, ako ga uopšte imaju, svim smradovima što su od potrage porodice i prijatelja za istinom i pravdom izmišljali urote i plaćenike. Pljuska je i svim onim što ćute ili sa obaveznim ali… tumače u pežorativu ova tri mjeseca borbe očajnog oca za istinu o ubistvu svog sina. Šta reći o poslanicima SNSD što su poslušali naredbu svog gospodara da odbace izvještaj Anketnog odbora, čiji visoki funkcioneri bljuju po virtulenim mrežama svakodnevno svakog ko ne misle kao oni. Najbolje je ne reci nista, sami su o sebi sve rekli“, naveo je Trifunović.

Trifunović je, također, dodao: “Ministar policije u čijem je mandatu elitna jedinica ove institucije izvršila oružanu pljačku, u čijem mandatu je poslao naoružanu policiju u Parlament da brani poslanicima da rade svoj posao pod prijetnjom silom i sam se siledžijski obraća javnosti, blogerima, novinarima, poslanicima, ignorišući osnovne postavke demokratskog sistema, da policija odgovara za svoj rad građanima, a nikako obrnuto.

Svaka čast svim ljudima koji sve ove dane koračaju sa Davorom tražeći Pravdu za Davida, trebalo je izdržati sav ovaj ološ, svu ovu podršku njihovih medija, njihovih profesora, tajkuna i kerbera. Pokazali ste ovom pokunjenom gradu i javnosti kako se hoda uspravno. Vidimo se 7 jula u 7 na Trgu, ljudi!”