hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Lukač : Milorad Dodik je u pravu, ja sam potpisao krivičnu prijavu

Dragan Lukač : Milorad Dodik je u pravu, ja sam potpisao krivičnu prijavu

21 Februara
07:27 2009

Pomoćnik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dragan Lukač potvrdio je za  radio  "Slobodna Evropa "da je potpisao krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i još nekoliko osoba zbog navodne štete u iznosu od  145 miliona maraka: „Mogu samo potvrditi da sam ja kao ovlašteni potpisnik ispred kriminalističke policije Dražvne agencije za istragu i zaštitu potpisao navedeno izviješće u redovnoj proceduri kako inače činim već tri i po godine obavljajući ovu dužnost. Nema nikakve razlike to izviješće u odnosu na bilo koje prethodno koje je u ove prethodne tri i po godine podneseno prema državnom Tužiteljstvu.“ Prvi čovjek Agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić izjavio je kako je o podnošenju izvještaja o počinjenim krivičnim djelima saznao tek jučer u poslijepodnevnim satima:„Smatramo ovakav način komunikacije apsolutno neprofesionalnim, apsolutno neprihvatljivim i neprimjerenim koji ni u jednom pogledu ne potpomaže niti u uspostavljanju pravne države, niti će pomoći funkcionisanju ove agencije, niti će doprinijeti imalo poboljšanju stanja u BiH.“ 

Sa ovakvim stavovima direktora Lujića, Lukač se apsolutno ne slaže : „To je vjerovatno njihov problem, ali ako kažem da ova policijska istraga koju kriminalistička policija SIPE vodi u vezi sa navedenim nezakonitostima u relaciji sa državnim Tužiteljstvom koja traje već godinu i više dana, onda mislim da je objašnjenje u smislu da nisu upoznati glavni državni tužitelj i direktor SIPE  sasvim izlišno.“  Lujić je, također, kazao da se u ovom slučaju radi o neprimjerenim manirima jednog broja policijskih službenika SIPE. Time je, kako je rekao, nanesena ogromna šteta unutar funkcionisanja te institucije: „Mi ćemo u okviru onoga što nam zakon dozvoljava i ova interna pravila preduzeti mjere koje nam stoje u nadležnosti.“ Iako direktor Agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić tvrdi da je Tužilaštvu BiH krivična prijava dostavljena u utorak, u toj instituciji kažu da su prijavu dobili u srijedu. Glavni državni tužilac Milorad Barašin, kako je izjavio, također nije ništa znao o prijavi. Iako niko iz Tužilaštva BiH ne želi komentarisati cijeli slučaj, saznajemo da će sa izvještajem protiv Dodika i ostalih postupati kao i sa svakim sličnim predmetom.

Žestoke reakcije iz Banjaluke              Vijest da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, sa još deset ministara iz Vlade ovog bh. entiteta, osumnjičeni za pronevjeru oko 73 miliona eura izazvala je žestoke reakcije kako samog Dodika, tako i drugih zvaničnika iz RS. Opozicija, međutim, pozdravlja pokretanje pitanja: gdje je otišao novac?Predsjednik RS Rajko Kuzmanović smatra da je podnošenje izvještaja o krivičnom djelu protiv premijera RS Milorada Dodika i više lica iz RS, među kojima su i ministri, pokušaj otvaranja političkog procesa protiv RS i njenih institucija. Kuzmanović je u saopštenju za javnost istakao da je riječ o montiranom procesu i o zloupotrebi službenog položaja pojedinaca iz SIPE i Tužilaštva BiH u kojima postoje paralelne strukture koje pokušavaju da destabilizuju RS zarad interesa grupa i  pojedinaca.Sam Dodik ocijenio je da krivična prijava protiv njega, grupe ministara i biznismena iz RS predstavlja klasičnu zloupotrebu institucija u političke svrhe i da ova hajka ima ozbiljnu političku pozadinu:

„Ja nemam razloga da se bilo šta sekiram. To je sve pometanje. Sve moje informacije koje sam imao do sada govore o tome da nijedna zvanična komunikacija nije obavljena. SIPA nema veze s tim, koliko razumijem direktora SIPE, on nije upoznat s tim. To znači da su promašene zakonske procedure. U Tužilaštvu isto tako glavni tužilac je zaobiđen. To znači da se radi o jednoj sektaškoj grupi koju sam ja najavljivao prije nekoliko mjeseci.“Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović izjavio je da izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera RS i još nekoliko osoba koji je iz SIPE predat Tužilaštu BiH, predstavlja najteži udar na ustrojstvo BiH:

„Jer ako imate sitauciju da u Agenciji za istrage i zaštitu možda imate grupe ili pojedince, ili više grupa koje mogu iz sopstvenih, ličnih, političkih ili bilo kojih drugih ciljeva na ovaj način uzdrmati jednu tako važnu instituciju za BiH, onda je to sasvim sigurno nešto što BiH vraća koracima i mjesecima unazad, unatoč svim nastojanjima na putu u Evropu i u evroatlantske integracije.“
Ministar pravde RS Džerard Selman najavio je će Vlada RS povodom krivične prijave pokrenuti sve zakonske procedure za ispitivanje odgovornosti u SIPI i Tužilaštvu BiH:

„Ja ne mogu da shvatim da neko želi da na ovaj način pokaže svoju silu. U pravu imaju pravo, pravda i pravičnost. Pravo silu ne poznaje. Mislim da ovo što je danas urađeno može samo da bude na štetu zajedničkih institucija BiH.“ Predsjednik Narodne Skupštine RS Igor Radojičić ocjenio je da podnošenje prijave protiv premijera Dodika predstavlja sumrak koji doživljava pravosudni sistem BiH, jer je, kako je rekao, sve rađeno paralelnim, paradržavnim linijama i neformalnim putevima. S druge strane, predsjednik nevladine organizacije Narodni front Dragomir Babić pozdravio je pokretanje krivične prijave, uz konstataciju da se ona mogla podići i ranije: „Mislim da je ovo jedan veliki ispit sada za BiH kao državu i za Tužilaštvo, odnosno za Sud BiH jer na ovome će se pokazati da li BiH može da uspije kao država ili ne može – jer ovdje će biti strahoviti udar od strane Dodikovih poltrona, odnosno ove njegove privatne vlade. Mogu slobodno reći da je to ustvari zločinačka organizacija – njegova vlada i ti ministri koji su na krivičnoj prijavi i da će oni pokušati na sve moguće načine da omalovaže tu prijavu, odnosno da je diskredituju.“ Član Odbora direktora Transparency Internationala BiH Svetlana Cenić, komentarišući reagovanja iz RS, za naš radio je izjavila:„Neka svako radi svoj posao, a onaj ko je čist ne treba da prenosi to na čitav narod i na čitavu Republiku – jer je nije ni stvorio. Nije premijer napravio ovu republiku, niti on predstavlja sav srpski narod. Prema tome da ne miješamo to, da je ovo sada isteraga, zaboga, protiv Republike, ukidanje. Nikakve tu urote nema – niti je ikad i bilo. Prema tome, to smo već znali – ako i do čega dođe ili neko zapita, već to znamo, ko god je javno postavio pitanje gdje su pare, dobio je epitet domaćeg izdajnika, stranog plaćenika i podrivača trajne kategorije, odnosno RS, kao i neprijatelja svekolikog srpskog naroda.“   (Kliker.info-Slobodnaevropa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku