hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čavić : Dodik svjesno barata opasnim emocijama

Dragan Čavić : Dodik svjesno barata opasnim emocijama

15 Augusta
16:47 2009

Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije, koji je svjesno žrtvovao svoju političku karijeru ostajući bez fotelje entitetskog, ali i predsjednika SDS-a, u ekskluzivnom razgovoru za Slobodnu Bosnu otkriva zašto je povlačio poteze koji mu nisu išli na ruku i zašto je  rizikovao karijeru .Čavić je prvi i za sada jedini političar iz ovog bh. entiteta koji je priznao zločine u Srebrenici i žrtvama odao počast, prvi predsjednik koji je mandat za sastav vlade dao najjačem političkom protivniku, lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, jedina osoba koja je poručila generalu i zločincu Ratku Mladiću da se „ubije ili preda“, te jedini predsjednik SDS-a koji je svojevoljno odstupio sa funkcije.
Iako su mu mnogi predviđali političku smrt, Čavić se vratio sa svojom strankom umjerenog centra i za kratko vrijeme nametnuo se kao lider opozicije u RS-u.

Prije svega moram vas pitati zašto ste mandat za sastav Vlade RS 2006. godine dali Miloradu Dodiku?

Početak 2006. godine bio je obilježen brojnim političkim i ekonomskim raščišćavanjima. Imali smo odluku Vijeća za sprovođenje mira (PIC) da će se do kraja juna ukinuti Ured visokog predstavnika (OHR) i uspostaviti Kancelarija specijalnog izaslanika (EUSR), ukidanjem stand -by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imali smo stabilnu makroekonomsku situaciju i u RS-u i u Federaciji BiH. Nadalje, ušli smo u program Partnerstvo za mir (PfP), a već smo bili pred ispunjenjem uslova za potpisivanje i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), a RS je sa sebe skinula najveći dio tereta saradnje sa Haškim tribunalom i imala u rezervi 90 miliona maraka. Onda je došla vlada Milorada Dodika i sva ta raščišćena politička i ekonomska pitanja zakomplikovala. Kao predsjednik nisam htio da RS dovodim u ustavnu krizu, a Dodik je osigurao skupštinsku većinu. Nisam imao izbora, iako su mi u SDS-u poslije zamjerili.
NACIONALISTIČKA ARTILJERIJA
Ipak, nakon toga situacija u RS-u se zakomplikovala. Porast nacionalizma je dosegao vrhunac i u Federaciji BiH. Kako pojašnjavate preobražaj BiH iz umjerene države u zemlju podijeljenu nacionalističkom retorikom?

Nažalost, te godine su bili izbori a nekome iz SNSD-a je palo na pamet da svu situaciju oko otcjepljenja Crne Gore i konačnog rješenja Kosova emotivno iskoristi. Stvorila se takva situacija da je neko građanima RS-a trebao samo reći da i Srbi u BiH imaju pravo na državu, kao i građani Kosova. To upravljanje emocijama samo je proizvelo nove strahove. Dodik je prijetio otcjepljenjem, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić ukidanjem entiteta, a nacionalno-artiljerijska retorika samo je stvorila stanje kakvo imamo.

Vjerujete li da su Dodik i Silajdžić imali neku vrstu prećutnog predizbornog dogovora?

Ne mogu to da tvrdim, ali znam da je ta retorika pobrala velik broj glasova. I poslije izbora, obje stranke ušle su u koaliciju na svim nivoima vlasti. To stvara sumnju da su imali neku vrstu dogovora po principu: ti ćeš mene da napadaš, a ja ću da branim svoj narod od tebe i obrnuto. Ta priča je prošla i kod Srba i Bošnjaka, a tako funkcionišemo posljednje tri godine. Ta vrsta politike djelovala je razarujuće i na stranke u Federaciji BiH, posebno na SDA i SDP, ali i na sve partije u RS-u, pogotovo one desne orijentacije, jer je sva nacionalna retorika ostala rezervisana za Dodika i SNSD. Kod naroda u BiH se bude strahovi, a strahovima se najlakše upravlja.

Da li je i koliko ta vrsta nacionalnog svrstavanja u tabore uticala na ekonomsku situaciju u BiH? Evidentno je da država ekonomski ne funkcioniše

Što se tiče RS-a, mi smo imali ušteđevinu 90 miliona KM na eskrou računu, i skresali smo javnu potrošnju… Nismo ih potrošili u druge svrhe. Na tih 90 miliona došla su sredstva od prodaje „Telekoma Srpske“, navodno i od privatizacije naftne industrije i prihodi od kamata koji su trebali biti najmanje 50-60 miliona maraka. Tih 1,2 milijarde maraka date su Investiciono-razvojnoj banci RS. Nažalost, ta sredstva su otišla na jedan neproduktivan način i usmjerena na infrastrukturne projekte koji su se mogli izbjeći, te preusmjeriti u proizvodnju i pretvoriti u obrtni kapital.

OPOMINJUĆA RAČUNICA
Šta se, zapravo, desilo sa tim novcem? Zašto RS nije uistinu bolji bh. entitet, kako to govori premijer Dodik?

Ta priča o blagostanju je pala u vodu kada je usvajan rerbalans budžeta. Mi uzimamo kredit od MMF sada da pokrpimo djelimično javne dugove. Nama slijedi jedno veliko zaduženje od 500 miliona maraka, koje će Strabag kao koncesionar naći a RS vraćati, da bi izvršili eksproprijaciju. Imamo nepovoljan kredit od MMF-a i pitanje je kako će RS vratiti 800 miliona u osam tranši po stotinu miliona od kraja 2011. do 2013. god. Ako se do tada ne desi redukcija javne potrošnje, odnosno otpuštanje radnika u administraciji, stegnućemo kaiše da nećemo moći da dišemo. Sada se zadužujemo a iza toga slijedi vraćanje, upadamo u dužničko ropstvo.

Ulazi li li Republika Srpska u vrtlog dužničke krize?

Upravo to. Umjesto da režemo troškove, mi ih povećavamo. U pet najvećih preduzeća u RS-u – Elektroprivredi, Željeznicama RS, Putevima RS, Poštama i Šuma RS-a – primljeno je preko partijskih veza, procjenjuje se, oko pet hiljada novih radnika. Cijeli sistem je obojen partijskom bojom, mimo odgovorne, racionalne ekonomije. To se neće moći isfinansirati. Sve ovo što se događa može se opisati kao jedan veliki ram u kojem je mala slika.

Šta mislite o političkim progonima neistomišljenika, kojima ste i Vi bili izloženi?

Tu se sva priča svodi na jedno: okaljati ugled političkog protivnika kako god se može, preko pravosuđa, medija…

Optuženi ste da ste britanski špijun poslan da uništi RS?

To je priča koja se fabrikuje od SNSD-a i SDS-a, sa ciljem da se stvori slika kod glasača da oni koji imaju dobre odnose sa strancima po pravilu rade protiv RS-a. To nema nikakve veze sa istinom, ali i takve laži u svrsi su eliminacije protivnika. Isto tako pokušavaju mi i smjestiti afere kojih nema, ali bez uspjeha.

Ipak, Dodik je formirao posebno pravosuđe, zakonima o Specijalnom sudu i Specijalnom tužilaštvu.

Jeste, ali se ispostavilo da je to bio bio promašaj. Njegova kampanja o poništavanju privatizacija i hapšenjima odgovornih za kriminal, kao i Komisija za reviziju privatizacije, pokazali su se krajnje neučinkoviti. Oni traže kriminal osobe koja je nepodobna, a na kraju se ispostavi da od toga nema ništa. Takav slučaj bio je i sa „Boskom“ i „Željeznicama RS“. Zašto Specijalno tužilaštvo ne ispituje aktuelni slučaj privatizacije „Boske“ koju je Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, dobio za tri miliona. Prema mojim informacijama, ni taj novac nije uplaćen, već je data bankovna garancija, dok je istovremeno IRB-u upućen zahtjev da se „Zekstri“ da kredit od tri miliona. Objektivno, ta lokacija i tri hiljade kvadrata vrijede najmanje 90 miliona maraka. Zbog takvih slučajeva niko neće da se javi na konkurs za direktora u IRB-u. Ovdje se stvara režim koji će, bojim se, ako ne bude srušen demokratskim sredstvima, eskalirati na druge, gore načine.

POLICIJA JE STRANAČKI INSTRUMENTALIZIRANA
Koji je Vaš stav o policiji RS-a i parapolicijskim snagama koje je formirao Dodik?

U spekulacije ne bih ulazio, ali mislim da je najgore stanje u policiji RS-a i da je policija totalno uništena enormnim političkim uticajem ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe i njegove bulumente, koja je od MUP-a RS-a napravila stranačku policijsku strukturu. Postoji jedna strahovlada, jer se svi boje za svoj posao. To se koristi i u drugim kontrolnim službama, poreskoj, inspekcijama… I svi koji se definišu kao meta nađu se na udaru vladajuće oligarhije.

Vjerujete li u budućnost BiH?

Ja vidim jednu šansu u BiH. To je kompromis i opšti konsenzus. I to je moguće.
Srebrenica i Mladić
NIKO NORMALAN, MORALAN I ODGOVORA NE MOŽE BITI RAVNODUŠAN PREMA UŽASNIM ZLOČINIMA

Kada sam istupio u javnost sa podacima o broju ubijenih, nestalih Bošnjaka u Srebrenici bio sam svjestan da ogroman broj srpskog biračkog tijela neće pozitivno reagovati. S druge strane, Bošnjaci su pozdravili taj potez.
Komisija je utvrdila veliki broj grobnica, 35 primarnih i sekundarnih masovnih grobnica. Postoje i svjedočenja o ubistvima zarobljenih civila, masovnih pogubljenja. Bio sam ogorčen što naše institucije, vlade RS-a od rata do tada, nisu kažnjavale odgovorne. Iako su zločinima prethodili zločini nad Srbima na tom području 1992, 1993… Drugi zločin nije bio odgovor.
Ja sam se obratio javnosti da dam svoj doprinos prestanku tih zločina koji se ovdje dešavaju cijeli jedan vijek. U jednom vremenskom periodu žrtva, u drugom zločinac, stalno taj krug traje. Takođe, očekivao sam reakciju i sa druge strane. Na video snimcima koji su nedavno objavljeni se jasno vidi Atif Dudaković, general Armije BiH, koji naređuje ubistva. Umjesto da sa druge strane dobijem isti odgovor, dio političke javnosti Bošnjaka njega glorifikuje. Očekivao sam da moja hrabrost pred Srbima potakne istu reakciju, ali nažalost nisam je dobio.

Ratna prošlost
AKO SAM SE JA, KAO OBIČNI VOJNIK, GNUŠAO ZLOČINA, GENERAL MLADIĆ JE TO POGOTOVO MORAO UČINITI!

I Vi ste svojevremeno bili borac Vojske RS-a. Ipak, poručili ste bivšem komandantu načelniku Gerneralštaba Vojske RS-a Ratku Mladiću da se preda ili ubije?

Kao i većina muškaraca na ovom prostoru i ja sam bio mobilisan da branim svoju porodicu, komšije, sunarodnike. Mislim da sam to radio časno. Da sam u Mladićevoj poziciji, ja bih sam skončao svoj život, ako ne bih mogao da se suočim sa pravdom. Nije pošteno, nije patriotski, ne odgovarati i bježati, a pri tome mnogo ljudi, rodbine, prijatelja, kolega… izlagati progonu i raznim  sankcijama međunarodne zajednice.    (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku