hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Slaven Kovačević o Zaključcima Vijeća EU : Onaj ko se poziva na tzv. “konstitutivnost” radi protiv EU puta BiH

Dr. Slaven Kovačević o Zaključcima Vijeća EU : Onaj ko se poziva na tzv. “konstitutivnost” radi protiv EU puta BiH

28 Juna
06:58 2018
Zaključake o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, koje je donijelo Vijeće Evropske unije za Vijesti.ba analizirao je dr. Slaven Kovačević.

Kovačević podsjeća da je Vijeće Europske unije ili samit Europske unije ili Consilium, što su termini za ovo tijelo, koje neki ovdašnji politički djelatnici netačno zovu »Vijećem za vanjske poslove«, vjerovatno ne poznajući strukturu europskih institucija niti jezik ili terminologiju europskih integracija, donijelo je novi set zaključaka o Bosni i Hercegovini, koji je unaprijeđena verzija zaključaka ovoga tijela od 16. oktobra 2017. godine u Luxembourgu.

Dakle, ovo tijelo. naglašava Kovačević, zaprima mišljenje Europske komisije i jedno je od najvažnijih u formuliranju europskih zakona, odluka i zaključaka koji se stavljaju u implementaciju. Zato stavovi Vijeća Europske unije (iz Brusselsa, a ne iz Vijeća Europe iz Starssbourga) imaju pojačanu važnost i značenje.

Kovačević smatra da pogledom na njihov novi set zaključaka, možemo utvrditi da je Bosna i Hercegovina učinila nekoliko iskoraka ili po njihovom mišljenju dobrih stvari (donošenje seta zakona o akcizama, ulazak u transportnu zajednicu, strategiju za okoliš i ruralni razvoj), a da nasuprot toga stoji više desetina neispunjenih elemenata koji su obećani od strane domaćih vlasti.

Međutim, naglašava Kovačević, ovoj zemlji nemate niti približan stepen provođenja vladavine prava, a time odmah imate ojačane mehanizme diskriminacije, mehanizme korupcije, mehanizme organiziranog kriminala, na čemu Bosna i Hercegovina premalo ili skoro nikako ne radi.

“To nije stvar samo vladajuće koalicije, nego i opozicionih snaga, jer za euro-atlantske integracije mora postojati unutarnji koncenzus oko kojeg nema diskusije, a neka mimo toga neka vlast i opozicija vode svoje uobičajene političke borbe. Europske integracije suviše su važne da bi bile predmetom dnevnih prepucavanja vlasti i opozicije”, dodaje Kovačević.

Najvažniji dio zaključaka Vijeća Europske unije, naglašava Kovačević, je obnovljeni zaključak, kao što je bilo i u njihovom dokumentu od 16. oktobra 2017. godine iz Luxembourga, da Bosna i Hercegovina mora garantirati princip jednakopravnost svih građana i nediskriminacije, pa se u tom pogledu vlasti BiH pozivaju da ne donose zakone ili čine političke poteze koji bi otežali provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugih vezanih presuda.

On smatra da je to je suštinsko pitanje iz političkih kriterija EU na koje Bosna i Hercegovina može odgovoriti samo usklađivanjem svoje legislative sa europskom pravnom stečevinom.

“Odnosno onaj ko se poziva na nepostojeći politički i teorijski pojam »konstitutivni narodi« iz čega izvodi jednu non-sense izvedenicu »legitimni politički predstavnici naroda« taj je direktno protiv europskog puta Bosne i Hercegovine, a to su vidno HDZ i HDZ1990, Tačnije, ma koliko neko pokušavao ucjenama, pritiscima ili lokalno-kantonalnim lobiranjem po Brusselsu učiniti da Europska unija odustane od svojih temelja, to se neće desiti”, tvrdi Kovačević

Zato je po njegovom mišljenju važno istaći, kako su HDZ i HDZ1990 sebe deligitimirali u cjelosti u očima europskih institucija, jer su svoje lokal-patriotske poruke pokušali poslati preko leđa europskih zvaničnika, koji su ovoj zemlji došli pomoći u najboljoj namjeri, a ne biti dijelom mračnih HDZ-ovih igara, u njihovoj borbi protiv europskih principa i standarda.

-Odnosno, ako neko misli da će Europska unija srušiti vlastite temelje demokracije i vladavine prava, da bi HDZ/HDZ1990 bili vječita vlast, taj živi u ogromnoj zabludi”, kategoričan je Kovačević.

“Koliko sam mogao primijetiti za ove zaključke Vijeća Europske unije, glasala je između ostalih zemalja članica EU i Republika Hrvatska, odnosno njen premjer Andrej Plenković, pa se onda može zaključiti da su HDZ i HDZ1990 spremni i Hrvatsku dovesti u ozbiljan problem, da bi sebi obezbijedili poziciju vječite, nedemokratske vlasti, u suprotnosti sa europskim principima i standardima. Time su očito postali jedini dio hrvatske dijaspore, koja Republici Hrvatskoj pravi ozbiljne političke probleme na međunarodnoj političkoj sceni, posebno u europskim institucijama”, rekao je Kovačević

– Zaključak je veoma jednostavan. Europski principi i standardi iz europske pravne stečevine moraju biti iznad svega ili ova zemlja neće postati kandidatom za Europsku uniju i u tome pogledu, već znamo ko su sada glavni kočničari, koji ne moraju slati nikakve poruke europskim zvaničnicima ili otvarati lokalna predstavniptva po Europi, jer su njihovim djelima odavno pokazali da ne pripadaju europskim politama današnjice, nego nekim politika koje su postojale u Europi početkom 1940-tih godina, a to svakako nije europski standard niti princip, zaključuje u razgovoru za Vijesti.ba dr. Slaven Kovačević.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku