hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Gordan Srkalović objavio ohrabrujuće rezultate istraživanja lijeka za rak : “Ovi rezultati otvaraju mogućnost liječenja drugih vrsta kancera”

Dr. Gordan Srkalović objavio ohrabrujuće rezultate istraživanja lijeka za rak : “Ovi rezultati otvaraju mogućnost liječenja drugih vrsta kancera”

20 Jula
03:18 2023

Dr. Gordan Srkalović, vrhunski ljekar i istraživač u Centru za liječenje raka Sparrow Herbert-Herman u Sjedinjenim Američkim Državama, govorio je na prestižnoj konferenciji posvećenoj revolucionarnom istraživanju lijeka za rak kod pacijenata s genetskim mutacijama, objavljeno je na zvaničnoj stranici Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Kako su pokazali rezultati studije koje je predstavio dr. Srkalović, inače medicinski direktor ovog centra u Michiganu, lijek talazoparib mogao bi biti efikasan kod bilo kojeg raka koji ima BRCA1/2 mutaciju – što rezultira nekontrolisanim rastom ćelija i nemogućnošću popravke oštećene DNK. Rezultati zasnovani na odgovorima 28 pacijenata sa 16 različitih vrsta tumora su premašili očekivanja istraživača.

“Niko nije očekivao tako visok stepen odgovora jer ovi pacijenti imaju uznapredovalu bolest, bili su intenzivno tretirani i iscrpili su sve druge standardne opcije liječenja”, izjavio je dr. Srkalović.

Kako su saopštili iz ovog centra, žene sa BRCA1/2 genima tokom svog života imaju do 75 posto rizika od razvoja raka dojke i do 50 posto rizika od razvoja raka jajnika. Iako rizici kod muškaraca nosilaca BRCA mutacija nisu tako visoki kao kod žena, oni i dalje imaju povećan potencijal za rak dojke i gušterače, kao i povećan rizik od agresivnog raka prostate.

“Ovi rezultati otvaraju mogućnost liječenja drugih vrsta kancera osim dojke i jajnika”, rekao je dr. Srkalović.

Dr. Srkalović, član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), dio je kolektiva koji visokokvalitetnim kliničkim istraživanjimakontinuirano radi na unapređenju zdravstvene zaštite pacijenata, a tamošnja istraživanja svjetske klase idu rame uz rame sa visokokvalifikovanim ljekarima i najsavremenijim medicinskim tretmanima.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku