hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Aldijana Šoljić, glavni urolog u prestižnoj američkoj bolnici : Tragedija inspirisala izbjeglicu iz BiH da postane doktorica

Dr. Aldijana Šoljić, glavni urolog u prestižnoj američkoj bolnici : Tragedija inspirisala izbjeglicu iz BiH da postane doktorica

26 Aprila
16:08 2017

Godina je bila 1994. Aldiana Šoljić je izbjegla iz BiH i zajedno sa svojim roditeljima započela je život u SAD-u. Sada obnaša funkciju glavnog urologa u Massachusetts General bolnici, a kako kaže – tragedija ju je inspirisala da upiše medicinu.

Njen novi početak u novoj državi, na novom kontinentu ubrzo je zadesila tragedija. Njen otac doživio je fatalnu nesreću, kada je pao s krova kuće. Desilo se to nakon skoro godinu dana njihovog boravka u SAD.

Engleski skoro da nisu ni pričali, a Aldiana je, sjedivši pored očevog kreveta u bolnici, bez znanja šta se dešava, shvatila važnost kreiranja veze sa ljudima koji prolaze kroz najtežee momente u životu.

Odlučila je da studira genetiku, međutim – nakon smrti oca pravi preokret u karijeri, i odlučuje da upiše medicinski fakultet kako bi mogla da se brine o ljudima. Tokom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njenom ocu, njenoj majci i njoj – uvidjela je da joj to odgovara uprkos tome što proživljava teško životno iskustvo.

Nakon srednje škole, medicinu upisuje na Temple Univerzitetu, a po završetku studija dobila je posao u Massachusetts General Hospital.

“Život je izazov, događaji i stvari se nekako dešavaju sretnim tokom”, kazala je po dolasku na novo radno mjesto. 2o14. godine, Šoljić je urolog svjetske klase, a u bolnici gdje radi, Mass General – postala je glavni urolog na ovoj klinici.

Od svih urologa na svijetu, manje od 10 posto je žena u ovom pozivu. Šoljić trasira put ženama u ovom poljumedicine, a kako je kazala – cifra se povećava. U narednih šest godina predviđa da će broj žena među urolozima porasti na 25 posto.

Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim tim i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa.

To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled – a budućnost urologije Mass General bolnice sa Aldianom Šoljić na čelu djeluje svijetlo.

“Odabrala sam urologiju jer me fascinira. Zahtijeva visoku hiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira toliko puno grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi – svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji doktor-pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja”, kazala je.

U Mass Generalu se andaju da će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je doktorica Šoljić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Djemo
    Djemo 12 Septembra, 05:40

    Svaka cast Aldijana imam jedno pitanje za vas imam jake udare u glavi isaoo sam kod doktora obavio magnetno snimanje ct snimanje doktor kaze migrenna trosim dvoje tablete ali bez uspjeha ja I dalje dobijamudare molim te na tvoje misljenje moje ime Dzemail Becirovic iz Omahe Ne

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku