hamburger-icon

Kliker.info

Dozvola FDA za Modernu : Amerika dobila i drugu vakcinu protiv korona virusa, distribucija već tokom vikenda !

Dozvola FDA za Modernu : Amerika dobila i drugu vakcinu protiv korona virusa, distribucija već tokom vikenda !

19 Decembra
04:05 2020

Vakcina za koronavirus biotehnološke kompanije Moderna postala je druga vakcina koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), što je dobrodošla vijest u zemlji u kojoj je izgubljeno više od 307.000 života u epidemiji COVID-a 19.

FDA je dala zeleno svijetlo za upotrebu vakcine dan pošto je savjetodavni odbor agencije – panel spoljnih stručnjaka – podržao njenu upotrebu. Ova odluka je prva dozvola jednog regulatornog tijela za upotrebu Modernine vakcine i potvrda vrijednosti njene tehnologije RNA. Vakcina je napravljena manje od godinu dana nakon što je prvi slučaj COVID-a 19 identifikovan u SAD.

Biotehnološka kompanija radi sa američkom vladom da se pripremi za distribuciju 5,9 miliona doza vakcine koja bi mogla da počne već ovog vikenda.

Odluka FDA je zasnovana na rezultatima studije u kojoj je učestvovalo 30.000 dobrovoljaca, i utvrđeno da je u skoro 95% slučajeva efikasna u sprečavanju COVID-a 19, bez ozbiljnije zabrinutosti za bezbjednost vakcinisanih.

Hitnu dozvolu FDA prethodno je dobila slična vakcina, koju su razvili kompanije Pfizer-BioNTechFajzer, a koja je ove sedmice  data hiljadama američkih zdravstvenih radnika širom zemlje.

“Pošto su sada dostupne dvije vakcine u sprečavanju COVID -19, FDA je načinila još jedan ključni korak u borbi protiv globalne pandemije, koja izaziva ogroman broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD svakog dana”, saopštio je komesar FDA Stephen Hann .

Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na manje pristupačnim lokacijama kao što su ruralne bolnice. Ona mora da se čuva i prenosi zamrznuta, ali ne zahtjeva tako niske temperature kao Pfizerova  vakcina. Kada se odmrzne, Modernina vakcina može da se čuva na običnim temperaturama frižidera. Daje se u dvije doze, u razmaku od 28 dana.

Istraživač u laboratoriji biotehnološke kompanije Moderna Inc.
Istraživač u laboratoriji biotehnološke kompanije Moderna Inc.

Moderna ima ugovore sa američkom vladom da proizvede 20 miliona doza ove goidne, i ukupno 200 miliona doza do kraja juna 2021.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence vakcinisan je u petak protiv COVID-a  19 pred televizijskim kamerama da bi uvjerio Amerikance da je vakcina bezbjedna.

Distribucija Modernine vakcine počinje u momentu kada se SAD suočavaju sa ogromnim rastom hospitalizacija i smrtnih slučajeva, poslije prošlomjesečnih okupljanja za Dan zahvalnosti, što je dovelo do novih restrikcija i zatvaranja širom zemlje.

Eksperti za javno zdravlje sada upozoravaju na proslave Božića i doček Nove godine, zabrinuti da bi moglo da dođe do novog porasta broja zaraženih, povrh sadašnjeg, koji već prijeti da premaši kapacitete zdravstvenih ustanova širom Amerike.

Čak i uz dvije veoma efikasne vakcine, društveno distanciranje i pokrivanje lica biće potrebno  mjesecima, prije nego što se dovoljno ljudi vakciniše da bi se smanjilo prenošenje virusa i okončala pandemija.

(Klikerinfo-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku