hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : Neće biti promena granica na Balkanu

Doris Pack : Neće biti promena granica na Balkanu

13 Novembra
15:18 2013
Postavlja se pitanje zašto ruski ambasador govori o nestabilnosti i potencijalu za sukobe umesto da se pomogne Srbiji i Kosovu u dijalogu koji su započeli pre nekoliko meseci, kaže za Radio  Slobodna Evropa Doris Pak, poslanica Evropskog parlamenta iz redova njemačkih demohrišćana.Rasprave o Sarajevskog atentatu i uzrocima Prvog svetskog rata treba prepustiti istoričarima, a političari treba da se usjmere ka budućnosti i stvaranju pretpostavki da se izbjegnu sukobi iz prošlosti. Dobar primjer  za to je stvaranje EU.
Pack ne misli da iza incidenata na izborima u sjevernoj Mitrovici stoji zvanični Beograd, jer je u njegovom interesu da se sprovede Briselski sporazum. Ne zna se kada će Srbija dobiti datum za početak pristupnih pregovora, ali je na dobrom putu na kome građanima treba objašnjavati da EU nije protiv njih, već da mogu računati na njenu podršku.

RSE: Ruski ambasador u Beogradu Čepurin je izjavio da je Balkan i dalje nestabilan, da postoji potencijal za sukobe. Izjavio je i da se granice i dalje preispituju. Poslije je to dematovao, tvrdeći da su njegov stav o granicama novinari pogrešno prenijeli. Ne ulazeći u verodostojnost njegove izjave o granicama, da li postoji rizik od njihovih daljih promjena ili su one, kada je riječ prije svega o Srbiji i Kosovo, zacementirane Briselskim sporazumom.

Pack: Neće biti promjena granica na Balkanu. To znači da je Kosovo nezavisna država. Postavlja se pitanje zašto ruski ambasador govori o nestabilnosti i potencijalu za sukobe umjesto da se pomogne Srbiji i Kosovo u dijalogu koji su započeli pre nekoliko mjeseci.

RSE: Kako tumačite razloge zbog kojih ruski ambasador govori o negavitnim trendovima na Balkanu. Možda zato što Moskva gubi uticaj imajući u vidu opredjeljenje zemalja regije ka Evropskoj Uniji, uključujući i Srbiju.

Pack: Srbija je uvidjela da nem da nema drugog izbora  do članstva u Evropskoj Uniji. Sa Rusijom može da ostane u prijateljskim odnosima, ali ona je daleko i ne može da uđe u bilo kakvu uniju sa njom. To su uvidjele i sadašnje vlasti u Beogradu, koje su prošlosti bile veoma nacionalistički nastrojene. Možda se Rusija boji da će oslabiti njene veze sa Srbijom. Međutim, nema nikakvih problema da zadrži prijateljske odnose, zatim nastavi ekonomsku saradnju. Zašto da ne? No, ne treba da računa da može iz pozadine, preko Srbije, da pravi probleme u EU.

RSE: Ruski ambasador je takođe istakao da postoji tendencija ka reviziji istorije, da se dovede u pitanje oslobodilački karakter balkanskih ratova 1912-3. S tim u vezi su i kontroverze oko Sarajevskog atentata. Da li je Gavrilo Princip bio revolucionar ili terorista? Da li je ubistvo Franca Ferdinanda bio samo okidač za rat, odnosno da bi se za njega lako našao i drugi povod, ili bi se, kako tvrde istoričari poput Kristofera Klarka, do tada najkrvaviji sukob u istoriji mogao izbjeći da nije bilo pomenutog atentata?

Pack: To pripada istoriji. Istoričari treba da se fokusiraju na činjenice. Besmisleno je sada govoriti o „ako“, odnosno „da se desilo ovo ili ono“. Desilo je se to što je se desilo. U međuvremenu je izbio i Drugi svjetski rat. Čovječanstvo je valjda izvuklo pouke iz toga i zato je stvorena Evropska Unija kako bi se spriječili novi sukobi. Mislim da je to najvažnije. Slijedeće godine će biti obilježena stota godišnjica Sarajevskog atentata i izbijanja Prvog svjetskog rata. Međutim, to ne treba da se iskoristi kao prilika za optuživanje Srba ili bilo koga drugoga za to što se desilo prije jednog vijeka. Jednostavno, atentat i sukobi koji su uslijedili, rezultat su tadašnjih političkih prilika, pogrešnih procjena, nerazumjevanja i još mnogo čega. Da nije bilo događaja u Sarajevu, incident je mogao da se desi u Parizu ili bilo gdje drugdje. Zbog toga smatram da ne treba da se stalno osvrćemo na istoriju već da se okrenemo ka budućnosti, a iz istorije treba da naučimo kako da spriječimo ponavljanje pogubnih sukoba, a to čemo uspjeti ako se budemo zajednički angažovali u Evropskoj Uniji da u nju uđu i preostale balkanske države. Tada će se svi osećati bezbjedno.

RSE: To sam upravo htio da vas pitam. Da li će obilježavanje stote godišnjice Sarajevskog atentata i izbijanja Prvog svjetskog rata ne samo podstaći istorijske debate, već će pojačati i dnevnopolitičke tenzije na Balkanu. Tako je Dan primirja u ponedjeljak obilježen samo u Srbiji, a ne i u ostalim balkanskim državama. Istovremeno, predmet spora je čak i mjesto centralne ceremonije slijedeće godine u Sarajevu. Naime, u pojedinim srpskim krugovima se smatra da bi je trebalo održati u Srbiji, jer je Prvi svetski rat počeo napadom Austrougarske na nju.

Pack: Na Balkanu je previše istorije. Postoji i čuvena misao da je „Balkan proizvodi više istorije nego što može da konzumira“. Smatram da smo stvaranjem Evrospke Unije prevazišli međusobne istorijske antagonizme, prije svega, mi Nijemci i moje francuske komšije, jer smo usmjereni na budućnost. Međutim, problem je što su političari na Balkanu previše okrenuti prošlosti gledajući na druge kao na neprijatelje umjesto da zajednički rade na osiguranju prosperitetnije budućnosti regiona, čemu teži ogromna većina tamošnjih građana. Mi želimo da im u tome pomognemo, da budu građani Evrope kao i ostali.

RSE: O lokalnim izborima na Kosovu. Kako komentarišete tvrdnje da iza incidenata u prvom krugu u sjevernom dijelu Mitrovice stoji zvanični Beograd. Navodno, kada je uvideo da je izlaznost Srba veoma niska i da bi Albanci mogli da preuzmu vlast, odlučio je da izazove sukobe kako bi se poništili izbori i dobio još jednu šansu da ubjedi Srbe da masovnije izađu na birališta u drugom krugu.

Pack: Ne znam ko stoji iza ovih incidenata. Međutim, evidentno je da u sjevernom dijelu Mitrovice ima dosta kriminalaca i ostalih kojima ne odgovara mir i normalan život, već nesigurnost i odsustvo bezbjednosti jer je to pogodno tle za njihove kriminalne aktivnosti.  Oni svakako nisu srećni i zadovoljni time što su Beograd i Priština postigli sporazum. Ne mogu to da dokažem, ali ne vjerujem da institucije Srbije stoje iza ovih incidenata. Možda izgrednici vjeruju da imaju podršku u pojedinim krugovima u Beogradu. Međutim, ovi neredi nisu u njegovom interesu, iako možda nije mogao da ih spriječi.Nadam se da su Srbi na sjeveru Kosova sada shvatili da je u njihovom interesu da izađu na izbore, jer će mnogi Albanci to učiniti.  Takođe, Beograd može imati problem u slučaju neuspjeha, jer je jedan od ciljeva dijaloga u Briselu da se sjeverna Mitrovica kao i ostali srpski dijelovi integrišu u državu Kosovo, a što bi Srbiji omogućilo dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Stoga se nadam da će Srbi to shvatiti i očekujem u nedelju da na izbore izađe, recimo, 20-25 odsto njih. Mislim da većina to uviđa, a da problem prave oni kojima nije u interesu da ovaj dio Kosova ikada bude miran zbog njihovih biznisa. Dakle, oni to samo djelimično rade iz nacionalističkih uvjerenja, ali prije svega misle na svoj džep.

RSE: Ako zbog slabe izlaznosti Srba, Albanac postane gradonačelnik severne Mitrovice to će svakako biti legalno i legitimno, ali če u političkom smislu biti veoma teško primjeniti Briselski sporazum, a što će u krajnjoj instanci otežati Beogradu da dobije datum pregovora sa EU.

Pack: Čujte, usredsredimo se najpre na izbore i ne želim da spekulišem „šta će biti ako se ne desi“. Mi želimo da Srbi glasaju u što većem broju. Vjerujem da će i Beograd još odlučnije nastojati da ih uvjeri u to. Mislim da će u tome uspjeti jer raspolaže instrumentima da uvjeri svoje sunarodnike da ukoliko ne izađu izbore, to nije dobro ni za njih ni za Srbiju.

RSE: Da li će Srbija u januaru dobiti datum za početak pregovora sa EU?

Pack: Ne mogu sada da to kažem, ali podržavam da Srbija dobije datum jer je već ispunila deo obaveza i na dobrom je putu. Ako nastavi da poboljšava odnose sa susjedima, mi treba da joj pomognemo u tim naporima, da se objasni građanima Srbije da imaju podršku Evropske Unije. To je veoma važno za raspoloženje u zemlji. Građanima Srbije još nije objašnjeno da su loše stvari u prošlosti rađene u njihovo ime. Nikada ne bih rekla da su Srbi ili Nemci krivi za zločine, već Milošević i ljudi oko njega koji su ih počinili u ime Srba. Od tada je prošlo mnogo vremena. Milošević je u međuvremenu umro, a mnogi u Srbiji i dalje smatraju da su Evropljani protiv njih. Zato smatram da je važno da im se to objasni. Stoga ima još mnogo toga da se uradi na evropskom putu Srbije i nadam se da će se napori u tom smislu nastaviti.Dragan Štavljanin (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku