hamburger-icon

Kliker.info

Domovina u srcu : Lejla istrčala humanitarni maraton u Sidneju, novac darovala majkama Srebrenice

Domovina u srcu : Lejla istrčala humanitarni maraton u Sidneju, novac darovala majkama Srebrenice

09 Augusta
07:06 2015

Lejlamaraton5Lejla Šeperović je rođena u Njemačkoj, gdje su se i upoznali njen otac Ekrem Travničanin i majka Ljubica iz Zadra. Jedan dio svog života Lejla je provela u Njemačkoj, a drugi u Velikoj Britaniji. Danas je sretno udata za Australijanca Simona sa kojim ima trogodišnju kćerku Liv, piše novinska agencija Patria.

Od 2008. godine živi u Sidneju. Njena vezanost i ljubav za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu velike su.

– Uvijek sam osjećala veliku bliskost prema Bosni iako sam rođena u Njemačkoj. Žao mi je jako kada vidim da kao narod nikako ne možemo izaći iz te postratne situacije. Moja familija u Travniku je relativno nemoćna i uvijek ih pomažemo.

Kada su prošle godine BiH zadesile poplave odlučila sam da u Sidneju trčim puni maraton 42,2 kilometra da bih skupila pomoć. I uspjela sam u tome. Prikupljenih 3.500 eura sam odmah uplatila za pomoć poplavljenim područjima, kaže Lejla.

Ove godine Lejla je ponovila svoju humanitarnu misiju. Istrčala je maraton, a prikupljeni novac odučila je darovati majkama Srebrenice.

– U julu sam putovala za Hrvatsku ali nisam bila sigurna kako da putujem za Srebrenicu. Kako naći te žene kojima bi htjela uručiti pomoć? Kada se javila moja kuma Ešefa Ibrulj i rekla mi da iz Mostara kreće autobus za Srebrenicu, znala sam da je to rješenje.

U Potočare smo stigli u 10 ujutro, na dan dženaze. Bila sam zbunjena onim što sam tamo vidjela. Kako prići tim majkama? Na svu sreću moja kuma Ešefa je bila uz mene.

I krenule smo razgovarati sa najstarijim nenama u mezarju. Upoznale smo njih 10 i dala sam im oko 1.000 eura.

Adelu Šabanoviću, mladiću o čijoj smo tragičnoj sudbini čitali odlučila sam pokloniti 500 eura. Hvala Bogu pa ima jako dobrih ljudi koji mi vjeruju da će pomoć stići u prave ruke i bez dvoumljenja kada trčim maratone daruju svoj novac, kaže ova mlada i uspješna ekonomistica.

Već sada, Lejla razmišlja za narednu godinu. Vjerovatno će ponovo trčati maraton, ali još uvijek nije odlučila gdje će i kome donirati novac. Zna samo da će to biti u njenoj Bosni i Hercegovini.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku