hamburger-icon

Kliker.info

Doktorica iz Sjenice ostala bez posla i u pekari: Nemam ‘vezu’ preko koje bih obukla mantil

Doktorica iz Sjenice ostala bez posla i u pekari: Nemam ‘vezu’ preko koje bih obukla mantil

15 Novembra
17:03 2015

doktorica31Doktorica opće medicine iz Sjenice Jasmina Tahirović već pet godina traži posao. Dospjela je u javnost prošle sedmice, kada se saznalo da u lokalnoj pekari radi kao prodavačica hljeba i peciva.Nakon pet godina traganja za poslom i tri sedmice rada u pekari, ljekarka Jasmina je opet bez posla.

“Ta medijska pažnja i buka koja se digla u gradu vlasnicima nije prijala i rekli su mi da ne mogu tu da budem”, kazala je Jasmina naglašavajući da se osjeća povrijeđeno i da su vlasnici pekare prema njoj bili korektni sve dok se o njoj nije saznalo u medijima.

Jedan od vlasnika pekare, ne želeći da se pojavi pred kamerama, negirao je da je doktorku Jasminu ostavio bez posla zbog medijske pažnje. On je rekao da je ona na dvedeset dana zamjenjivala drugu radnicu, da više nije u mogućnosti da joj daje platu i da inspekcija nije dolazila u njegovu radnju.

Jasmina je diplomu doktora, u redovnom roku stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2010. godine, stažirala je u Kliničkom centru Srbije. Skromnost ne uspijeva da sakrije pred kamerama i pojašnjava da nije u situciji da bira i da “nema veza” preko kojih bi obukla bijeli mantil i obezbjedila sigurnu egzistenciju.

Mušterije tražile i zdravstvenu pomoć

Ona je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ispričala da prije “angažmana” u pekari nije nigdje radila, ali i da nije imala problema što radi kao prodavačica hljeba i peciva. Mušterije i poznanici čudili su se, priznaje ona, šta doktorka radi u pekari, pa joj je na početku to bilo malo teško.

“Mali je grad, svi me poznaju. Bilo je ono, a doktorka, šta radiš ti tu. Rekoh, eto radim. Prvih dana su se čudili, ali su se navikli na mene”, navodi ona i dodaje da su joj oba roditelja bolesna, pa je zbog troškova morala, bez obzira što ima diplomu medicinskog fakulteta, da se zaposli u pekari.

Prema njenim riječima, u kući imaju očevu penziju koja iznosi 13 hiljadadinara (107 eura), a u pekari je trebala da primi platu od oko 20 hiljada dinara (165,8 eura).

Dodaje da su je mušterije često pitale zašto ne ode u Njemačku ili neku drugu zemlju, gdje se oni sa diplomom medicinskog fakulteta više vrednuju i uvažavaju.Bilo je slučajeva da su mušterije u pekari pitali Jasminu za ljekarske savjete. Jednom prilikom imala je i ljekarsku intervenciju.

“Jednoj ženi je pao šećer pa smo tu, u pekari, intervenisali i dali joj šerbe. Bilo je nekih koji su pitali ‘boli me ovdje, šta mi je‘. Dešavalo se”, rekla je Jasmina kroz smijeh.

Ne može da kaže kako vidi svoju perspektivu i naglašava da će ponovo pokušati da nađe neki drugi, bilo kakav, jer je zbog porodičnih razloga vezana sa Sjenicu. Posao ljekara tražila je i u Novom Pazaru, ali su joj i tamo rekli da tih kadrova imaju višak i da prednost prilikom zapošljavanja imaju lokalni kadrovi.

“Nadam se i u ovu državu, da će neko pokušat nešto da promijeni, ne samo kada sam ja u pitanju, verovatno ovakvih slučajeva ima više”, poručila je Jasmina Tahirović.U Sjenici oko dvadesetak ljekara je na tržištu rada, a za posao u neku od zdravstvenih ustanova se konkuriše nakon što Ministarstvo zdravlja raspiše konkurs.

Zvaničnih reakcija na slučaj doktorke Jasmine kao i eventulanih ponuda za posao još nema. Većina građana Sjenice osuđuje slučaj svoje sugrađanke, ističući da je današnje društvo postavljeno na takvim osnovama da mladi ne znaju šta da rade i kako da traže svoju budućnost i egzistenciju.

Edina Rastić, koja je diplomirani fizioterapeut, kaže da je u sličnoj situaciji, takođe je radila u pekari, udata je, ima malo dijete i dalje je bez posla u svojoj struci.

“Došlo je vrijeme da naše diplome ovdje ne znače ništa”, ocjenjuje ona i komentariše da ljekarka Jasmina sigurno “nije bila kvalifikovana za rad u pekari”. Dodaje da je i ona bila u sličnoj situciji.

Nikakva perspekiva

Penzioner Osman Muratović kaže da o mladima niko ne brine i u Srbiji nemaju šta da traže.

“Država je takva, šta ćeš. Nikakva perspektiva, mladi ovde nemaju šta da traže jer niko o njima ne brine niti polaže račune”, smatra Muratović.

Šumar Vidomir Petrović kaže da treba pomoći doktorki bez posla.

“Treba pomoći svima da rade, da učestvuju u poslu. Treba pomoći mladima”, poručuje on.

Filolog Ervin Hamidović navodi da bi država trebala da pokrene programe zapošljavanja mladih i izražava žaljenje zbog onog što se desilo njegovoj sugrađanki.

“Možda je to za neku osudu, ali neka bude primjer da se više ne desi nikome”, prokomentarao je on.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku