hamburger-icon

Kliker.info

Dokaz o postojanju života : Rover NASA-e na Marsu pronašao organske spojeve (Video)

Dokaz o postojanju života : Rover NASA-e na Marsu pronašao organske spojeve (Video)

08 Juna
05:05 2018

Curiosity Američke svemirske agencije – NASA pronašao je organske spojeve u 3,5 milijarde godina starim sedimentima u krateru na Marsu, objavila je NASA.

Rover je istovremeno u Marsovoj atmosferi detektirao prisutnost metana, prenose američki mediji.

Podaci prikupljeni bušenjem u Marsovom krateru Gale dio su potrage NASA-e za organskim molekulama, koje bi mogle pokazati da je nekada na površini Crvene planete postojao život.

Veliki napredak u astrobiologiji

Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na “građevne elemente” života kakvog poznajemo, što uključuje organske spojeve i molekule, premda oni mogu postojati i bez života, prenosi Hina.

Organske tvari mogle bi biti potvrda o postojanju života u davnoj prošlosti, ili izvor hrane za život.

Metan se smatra najjednostavnijom organskom molekulom i prisutan je i na drugim mjestima u Sunčevom sistemu koja bi mogla biti pogodna za život, poput Saturna ili Jupiterovih mjeseca Evropa i Titan.

Međutim, ako život i postoji izvan Zemlje, mogao bi biti jako različit od onoga kakvog poznajemo.

Nova otkrića objavljena su u četvrtak u časopisu Science, a naučnici vjeruju da bi ona mogla predstavljati “veliki napredak u astrobiologiji”.

U potrazi za dokazima života

“Jako smo proširili našu potragu za organskim spojevima, što je ključno u potrazi za životom”, rekao je naučnik Paul Mahaffy, autor studije i direktor u NASA-inom Goddard Space Flight Centru.

I neke prijašnje studije ukazivale su na to da na Marsu postoji atmosferski metan i organski spojevi, no podaci sa Curiosityja osigurali su jasniju sliku o uvjetima i procesima na Marsu danas, kao i u davnoj prošlosti prije više milijardi godina.

“S ovim novim nalazima, Mars nam govori da smo na dobrom tragu u potrazi za dokazima života. Uvjeren sam da će naše sadašnje i buduće misije dovesti do novih neočekivanih otkrića na Crvenoj planeti”, kazao je NASA-in naučnik Thomas Zurbuchen.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku