hamburger-icon

Kliker.info

Dogovoren prijedlog rezolucije o evakuaciji iz Alepa : Posmatrači UN će nadgledati evakuaciju civila !?

Dogovoren prijedlog rezolucije o evakuaciji iz Alepa : Posmatrači UN će nadgledati evakuaciju civila !?

18 Decembra
21:58 2016

Članice Vijeća sigurnosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Aleppu, nakon što je Francuska uzela u obzir primjedbe Rusije, a glasanje je zakazano za sutra, 19. decembra, javljaju svjetske agencije.

Očekujemo da će glasanje sutra ujutro o tom tekstu biti jednoglasno”, izjavila je ambasadorica SAD pri UN Samantha Power, naveo je AFP.

Ruski ambasador pri UN Vitaly Churkin misli da imaju dobar tekst.

Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro“, izjavio je Churkin poslije tri sata pregovora o kompromisnom rješenju za nacrt rezolucije, prenosi Reuters.

Prethodno je Francuska podnijela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-moon poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Aleppa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmijenjen i podnijela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatraća UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Churkin je dolazeći na zatvorenu sjednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da “lutaju po ruševinama Aleppa” bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Aleppa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbjednost i druge aranžmane u “koordinaciji sa zainteresovanim stranama”, uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni dio Aleppa kako bi se osoblju UN omogućilo da “prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Aleppu u svjetlu međunarodnog humanitarnog zakona”.

Diplomatski izvori su tokom sjednice AP-u rekli da članice Vijeća sigurnosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i poslije trosatnih pregovora taj dogovor je postignut.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila  je u nedjelju navečer da je evakuacija civila iz opkoljenih sela Al-Foua i Kefraya odgođena na neodređeno vrijeme, zbog čega će vjerovatno biti odgođena i evakuacija iz istočnog Halepa.

Kako javlja Aljazeera,naoružane milicije sirijske opozicije ranije su zapalile autobuse za evakuaciju koji su se kretali ka opkoljenim gradovima Kefraya i Al-Foua, naveli su lokalni aktivisti. Autobusi su napadnuti u gradu Sarmin.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britanji je saopštila je  da su pristalice grupe Fatah al-Sham zapalile autobuse koji su trebali ući u pretežno šiitske gradove Kefraya i Al-Foua u okviru sporazuma o evakuaciji dogovorenim sa opozicijskim snagama.

Sirijska državna televizija je optužila grupe Ahrar al-Sham i Jabhat al-Nusra da su izvele napad na autobuse, iako niko zvanično nije preuzeo odgovornost.Na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama se vidi muškarac koji slavi paljenje autobusa i koji govori da je to poruka čelnicima frakcija.

(Kliker.info-Fena-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku