hamburger-icon

Kliker.info

Dodikovi predizborni strahovi : Oni dolaze zbog toga da ojačaju centralizaciju BiH

Dodikovi predizborni strahovi : Oni dolaze zbog toga da ojačaju centralizaciju BiH

26 Juna
15:49 2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da britanski obavještajci ne dolaze u BiH radi fer i poštenih izbora, nego s ciljem jačanja centralizacije BiH i da bi kreirali izbore kojima bi bila proizvedena struktura za realizaciju toga, ali im to neće uspjeti.

Kako javlja TV N1, na novinarsko pitanje da li je pozvao ambasadora Velike Britanije Edwarda Fergusona u vezi dolaska britanskih obavještajaca u BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da nije.

“Mislim da mi nema šta posebno objašnjavati jer je pokušao da sakrije namjeru Britanaca koju su javno iskazivali. Ja vas molim, evo vaša televizija da iskopa priču o tome kako je britanska vlada prije godinu dvije dana odobrila osam, devet miliona funti za programe koji su trebali da spriječe navodni neki ruski maligni uticaj na prostoru Balkana. I onda imate ministra odbrane koji kaže da se u tom programu ovdje šalju. Slušajte, malo ko vjeruje da bi dolazak tzv. vojnika, odnosno specijalaca, bio u funkciji fer i poštenih izbora. Oni dolaze zbog toga da ojačaju centralizaciju Bosne i Hercegovine i oni dolaze zbog toga da kreiraju izbore koji treba da proizvedu strukturu za realizaciju tog cilja. Naravno, ja vjerujem da neće uspjeti”, naglasio je.

Podsjetimo,britanski Time je početkom mjeseca objavio  da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU i NATO-a u Bosni i Hercegovini “kako bi spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore”.

Nakon oštrih reakcija iz Republike Srpske, oglasili su se iz EUFOR-a gdje su naveli da blisko sarađuju sa vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.

“Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo rasporediti jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz EUFOR-a.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku