hamburger-icon

Kliker.info

Dodik povukao sporni zakon, opozicija likuje : “Ovo mu je prvi poraz, uskoro povlači i referendum!”

Dodik povukao sporni zakon, opozicija likuje : “Ovo mu je prvi poraz, uskoro povlači i referendum!”

16 Septembra
16:39 2015

Milee1Obrazlažući u Narodnoj skupštini RS-a Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991. – 1996. godina, koji je bio predložio na usvajanje, naveo je da se tim ljudima “treba minimalno odati zasluga za sve što su činili u stvaranju RS-a”, te da zakon povlači s ove sjednice zbog polarizacije stavova, ali će ga ponovo predložiti na jednoj od narednih zasjedanja.

Kaže da je ovaj zakon inicirao da bi se odužili ljudima iz prvog saziva koji su nesumnjivo dali doprinos za RS, donoseći važne odluke u tom periodu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik povukao je danas zakon kojim je tražio da se poslanicima prvog saziva Skupštine RS-a zakonski omoguće određena prava i novčane naknade. – Većina od njih su prošli tešku sudsku torturu koju im je nametalo provosuđe, mnogi su odrobijali određene godine, a mnogi su već godinama izloženi teškim socijalnim uslovima – rekao je Dodik koji je i sam bio poslanik u prvom sazivu Skupštine RS-a.

Kaže da su odluke koje je donosio taj saziv bile od velikog značaja.

– Zato je potrebno da parlament RS-a razmotri zakon o njihovim pravima – rekao je entitetski predsjednik navodeći da nije dobro što se dogodila polarizacija povodom ovog zakona i ljudi koji treba da steknu određena prava.
Istakao je da mu nije bio cilj da zakon bude tema za političke rasprave u RS-u te da ga “vrijeđa i pogađa, što se sve svelo na novčanu naknadu koju treba da dobiju oni koji su učestvovali u stvaranju RS-a i da se stave na stub srama”.

Kazao je da je spreman da se trajno izuzme njegovo ime iz ovih koji trebaju dobiti određena prava, a bili su poslanici prvog saziva Skupštine RS-a. Dodik je dodao da RS ne treba politički obračun o ovom pitanju, ali je ponovo iznio optužbe na Savez za promjene koji je u vlasti na nivou BiH.

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Narodnoj skupštini RS-a ocijenili su danas da je pritisak javnosti urodio plodom i da je zabilježen prvi poraz politike predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je povukao zakon o naknadama za poslanike prvog saziva Skupštine RS-a.

– Ovo  je prva pobjeda parlamentarne demokratije nad diktatorskom vlašću Milorada Dodika – ustvrdio je poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Naveo je i da je “osionost Dodika bila vidljiva” u tome što je on predložio zakon, koji je, kako je naveo, vodio ka diskriminaciji u RS-u i kršenju Ustava.  Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo tvrdi da je ovo prva pobjeda naroda protiv Dodika te da je pritisak javnosti urodio plodom.

– Nadamo se da ovo neće biti posljednja pobjeda – dodao je Brčkalo komentarišući to što je Dodik povukao sporni zakon koji je izazvao protivljenje boračkih kategorija.

Kazao je da “Dodik, koji se navodno bori za socijalnu pravdu, otima od siromašnih i daje onima koji imaju solidna primanja”.

I u Stranci napredna Srpska su uvjereni da je ovo “početak poraza politike Milorada Dodika”.  Poslanik ove stranke Adam Šukalo je uvjeren da će Dodik uskoro povući i odluku o referendumu u RS-u, kao što je i ovaj zakon.  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je povukao iz skupštinske procedure Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, čiji je bio predlagač.

– Nacrt zakona povlačim s ove sjednice parlamenta. Ukoliko ne bude konsenzusa kroz raspravu koja bi trebalo kasnije da nastane između svih relevantnih faktora u Republici Srpskoj u pogledu konstituisanja jednog opšte prihvatljivog zakona, ja ću isti ovaj zakon ponovo predložiti, jer smatram da je neophodno da se upravo ovo vrijeme na ovaj način reguliše – istakao je Dodik.  On je konstatovao da je Republici Srpskoj najmanje potrebno da se politički razračunava o ovom pitanju.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku