hamburger-icon

Kliker.info

Dodik položio zakletvu : Zalaganje za prosperitetnu RS i izvinjenje za sve nevine žrtve

Dodik položio zakletvu : Zalaganje za prosperitetnu RS i izvinjenje za sve nevine žrtve

15 Novembra
14:28 2010

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas nakon polaganja svečane zakletve da Republika Srpska pripada svim njenim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost te da će se on zalagati za njen prosperitet i očuvanje, da nije moguća unitarna BiH, te se i izvinio za sve zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom. Ističući da je RS suština njegovog političkog i životnog angažmana, on je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine na prvoj konstituirajućoj sjednici, naglasio da će biti predsjednik svim građanima, bez obzira na to kojoj naciji ili vjeri pripadaju i bez obzira  na to da li su glasali za njega. Navodeći da je “dugo BiH bila tek puki objekat međunarodnih odnosa, što je svakako rezultat položaja državne zajednice nastale nakon građanskog rata”, Dodik je dodao da je međunarodna zajednica svojim petnaestogodišnjim djelovanjem odlučujuće doprinijela uspostavljanju mira, rekonstrukciji i stabilizaciji društva i svakako zaslužuje naše uvažavanje i zahvalnost. “Vlade zemalja čitavog svijeta unijele su u mirovni proces svoja očekivanja i dobre namjere i vrijeme je da kažemo da su u tome uspjele. Ali dobre namjere ne mogu biti izgovor za ono što je loše urađeno. Naše nepristajanje na nelegalno djelovanje visokih predstavnika i OHR-a, imalo je za cilj zaštitu legitimnih interesa, i ostvarivanje ustavne pozicije RS-a, kao subjekta međunarodnog ugovora poznatog kao Dejtonski sporazum”, kazao je novoizabrani entitetski predsjednik i ustvrdio da je aktivnostima u proteklom mandatu ostvaren najveći kapital za Republiku Srpsku, a to je – pravo na stav. Ponovio je da je za onu BiH koja uvažava RS, “ali ne za BiH iz islamskih deklaracija i nekih usijanih političkih glava iz Sarajeva”. Možemo biti u onoj BiH koja je dogovorena i sastavljena u Dejtonu te koje nema bez RS-a.

Kazao je i da “potpuno otvoreno poručuje da mi nismo zadovoljni učinkom institucija koje su nasilu kreirane na nivou BiH, neke i mimo Ustava BiH, poput Suda i Tužilaštva, čija se uloga mora dovesti u ustavne okvire”. Protiv je, kaže, svega onoga što nema legalitet i legitimitet, kao da RS i Federacija BiH plaćaju neefikasnu i nepotrebnu administraciju u institucijama koje su kreirane na nivou BiH. Također, kaže, protiv toga je i da porezni obveznici iz RS-a plaćaju 22.000 zaposlenih u institucijama BiH, od kojih “najčešće trpimo i političku i svaku drugu štetu”. Istakao je i da oni “koji sanjaju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija, razvlastiti RS, treba da znaju da mi nikada, i ni pod kojim uslovima, nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cijenu neulaska u Evropsku uniju”. Bar je Evropska unija, tvrdi, primjer funkcioniranja decentraliziranih država te stoga ne vidimo zbog čega i BiH ne bi mogla pristupiti Evropskoj uniji kao decentralizirana složena federalno-konfederalna državna zajednica. Kazao je da se u potpunosti zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ne duha sporazuma, već onako kako je on napisan, i svih aneksa tog sporazuma, koje je i RS potpisala. “Naše opredjeljenje za evropski put znači da smo spremni da u Evropsku uniju uđemo kao partneri s identitetom i integritetom sticanim vijekovima. Želimo da u jednu takvu multikulturalnu zajednicu uzidamo svoj kamen, sa svim posebnostima i specifičnostima. Mi smo uvjereni da Evropa bez nas nije, i ne može biti potpuna. Od Evropske unije nas dijele možda i decenije pridruživanja, ali za Evropu nas veže duga istorija zajedničkih poduhvata, u kojima smo, rame uz rame, s velikim evropskim narodima i državama gradili pravednije, slobodnije i demokratskije društvo”, naveo je on.

Još je naveo i da za predstavnike RS-a u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine, Ustav RS-a, Dejtonski sporazum i njegovi aneksi jesu obrazac i uputstvo za djelovanje. “Ne odustajemo od razgovora i dogovora s institucijama Federacije BiH, s predstavnicima konstitutivnih naroda. Zato pozivam sve relevantne političke predstavnike dvaju entiteta i triju naroda da otpočnemo istinski dijalog čija je mjera uvažavanje svih, a prije svega drugog”, naglasio je Dodik i dodao da se i pored suprotstavljenih političkih, nacionalnih i stranačkih projekata, mora naći bazični minimalan konsenzus o našoj budućnosti. “Jedino mir nema alternativu. Odbacujem svako nasilje, i promotori toga ma gdje bili, i na kojoj strani se nalazili, moraju biti kažnjeni rigorozno”, kazao je Dodik. Što se tiče evroatlantskih integracija, kao predsjednik RS-a poštovat će pravo građana da se o tom pitanju izjasne na referendumu, kada to dođe na dnevni red. Istaknuo je “mi u svijetu nemamo neprijatelje, niti želimo da ih pravimo”. Ni s jednom državom, koja je na nivou ambasadora predstavljena u BiH, nemamo, kazao je, loše bilateralne odnose, a neslaganja s pojedinim međunarodnim službenicima uglavnom se svode na unutrašnja pitanja u BiH. "Nastavimo da unapređujemo prijateljske odnose koje imamo s Ruskom Federacijom, da unapređujemo prijateljske odnose koje imamo i sa Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama članicama Evropske unije, s Kinom, Izraelom, sa svima koji uvažavaju naše pravo na političko postojanje i slobodu za političke stavove. Želimo da budemo partneri i Sjedinjenim Američkim Državama, i Ruskoj Federaciji i Evropskoj uniji. Želimo da budemo partneri i sa zemljama Dalekog istoka. Svima koji Republiku Srpsku uvažavaju kao partnera”, dodao je on.

Između ostalog je naglasio i da nametanje zakona i odluka od  visokog predstavnika u Republici Srskoj “više ne prihvatamo”. “I dalje ostajemo na stanovištu da je OHR glavni kočničar svih reformskih procesa u BiH, i glavna prepreka na evropskom putu BiH. O tome su govorili i najodgovorniji ljudi iz Evropske komisije”, doda oje on. Što se tiče odnosa sa Srbijom, kao, kaže, maticom srpskog naroda, još aktivnije će se provoditi Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama da bi saradnju doveli na što viši nivo. “Praksa redovnih sastanaka s predstavnicima Republike Srbije radi razmjene mišljenja, ekonomska, kulturna, obrazovna i svaka druga saradnja, pokazuje da nema granice između istog naroda. Današnje prisustvo predsjednika Srbije Borisa Tadića to i potvrđuje”, kazao je Dodik. Za nedavnu posjetu Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, rekao je da je otvorila jednu novu, sadržajniju i optimističniju stranicu u historiji naših odnosa. “Mi u Republici Srpskoj možemo samo da damo punu podršku predsjednicima i Srbije i Hrvatske, koji su na ove prostore, nakon gotovo dvije decenije, donijeli jedan novi optimizam, koji će svakako dodatno stabilizirati cijeli region. Mir i stabilnost u cijelom regionu od prvorazrednog su interesa i za RS, i mi ćemo tome i ubuduće davati svoj puni doprinos”, naglasio je on. Dodik je u svom govoru naglasio i da “oni koji su, krijući se iza naroda, i njegove pravedne borbe za opstanak na svojim imanjima, počinili zločine nad nesrpskim stanovništvom ne mogu, ne smiju, i neće uživati našu zaštitu, već da treba da odgovaraju za nedjela koja su počinili”. Međutim, niko od nas, naveo je, nema pravo da šuti pred selektivnom pravdom koja se provodi pred pravosudnim organima, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

“Želim da i u ovom danu, s ovog mjesta poručim, da kao predsjednik Republike Srpske nikada neću prestati da insistiram na tome da pravda stigne i zločince koji su počinili zločine nad srpskim narodom. Petnaest godina koje su prošle od završetka rata nisu me uvjerile da postoji dobra volja na svim stranama da pravda bude pravda za sve. Ratni zločinici iz drugih naroda slobodno i nesmetano se kreću po BiH. To mora da prestane. Istina o građanskom ratu u BiH, ne po mjeri politike ili nacije, biće jedan od važnih zadataka u mom budućem radu. Ovom zadatku se mora dati nepristrasan i stručan pristup”, dodao je Dodik. On kaže da, ako je za pomirenje potrebna pravda, za pravdu  je potrebna istina. “A ne postoje tri istine. Postoji jedna. Da bismo do nje došli moramo je istrgnuti iz čeljusti politike i ostaviti je objektivnom sudu vremena. Put pomirenja vodi i kroz razumijevanje patnje i stradanja drugih. RS se ranije izvinila za nevino stradale. Ja i ovoga puta, a to sam činio i ranije, izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome i sam pripadam. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. I svaki zločin osudu”, dodao je on. Osvrnuo se u svom govoru i na protekle četiri godine premijerskog mandata, a novu Vladu RS-a vidi kao kompetentnu i odgovornu, koja će predano nastaviti rad na unapređenju životnog standarda svih građana RS-a. Apelirao je i na borbu protiv kriminala  i korupcije, kao borbu za opstanak svakog građanina RS-a.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku