hamburger-icon

Kliker.info

Dodik : OHR zastupa poziciju koja isključivo odgovara bošnjačkoj strani

Dodik : OHR zastupa poziciju koja isključivo odgovara bošnjačkoj strani

13 Augusta
20:16 2009

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nepotrebno političko uplitanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH u proces popisa imovine i istakao da RS neće dozvoliti da ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu.Premijer Dodik je rekao da sama činjenica da se OHR upustio u proceduru popisa potvrđuje da ova kancelarija već prejudicira neke stvari.Prema njegovim riječima, poznato je da je OHR već nekoliko puta mijenjao stav kada je riječ o imovini i sada je sasvim jasno da u ovom procesu otvoreno zastupa poziciju koja odgovara isključivo bošnjačkoj strani.Dodik je istakao da su predstavnici RS uvidjeli da je OHR i mnogo puta ranije pokazao da "nije pravičan i da je navijački raspoložen"."Nemamo razloga da sada mislimo drugačije.

Zato nema nikakve potrebe da OHR preuzima nadležnosti domaćih institucija i organa u procesu popisa imovine", dodao je Dodik i dodao da OHR, uplitanjem u popis imovine, "panično traži neke nove poslove".Premijer Srpske je ocijenio neprihvatljivim to što OHR u procesu rješavanja pitanja imovine poštuje odluke Savjeta ministara BiH koje su donesene u vrijeme kada je na čelu ove institucije bio Adnan Terzić, a istovremeno ne poštuje zakone koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun."Јoš 2001. godine rečeno je da imovina pripada entitetima. Iako je pitanje imovine važno za zatvaranje OHR-a, nećemo dozvoliti da RS ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik za "Glas Srpske"

OHR : Popis će obaviti međunarodni i domaći stručnjaci                          Tehnički popis državne imovine koji je pokrenuo OHR obaviće ekipa međunarodnih i domaćih stručnjaka, čije angažovanje je trenutno u toku, potvrdio je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.Rad ove ekipe finansiraće Savjet za provođenje mira, što će taj proces, na neki način, učiniti nezavisnim od OHR-a, naglasio je Milišić.On je naveo da OHR očekuje da je popis moguće završiti do novembarskog zasjedanja Savjeta za provođenje mira. Trajanje procesa popisa imovine, dodao je on, zavisiće i od brzine kojom zemljišno-knjižne i katastarske kancelarije u BiH mogu dostaviti podatke. Prema njegovim riječima, to će biti transparentan i tehnički proces u kojem će biti prikupljane informacije, koje bi i inače trebalo da budu dostupne javnosti. Komentarišući negodovanja zvaničnika iz Republike Srpske na odluku OHR-a da provede ovaj proces, Milišić je rekao da u OHR-u "ne vide razlog da bi iko trebalo da bude zabrinut zbog transparetnog i tehničkog procesa, kao što je ovaj".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je juče proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRЈ.OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

KovačevićĆ: RS nikada neće pristati da se imovina prvo knjiži na BiH                                                 Republika Srpska /RSnikada neće pristati da se imovina prvo knjiži na BiH, a zatim na entitete, izjavio je član Komisije za raspodjelu državne imovine iz RS Nikola Kovačević."Meni, kao pravniku, smetaju neki instituti koji uopšte nisu poznati našem pravnom sistemu, a to je da se sva imovina prvo uknjiži na BiH, a poslije toga da se ona po nekom osnovu prenese na entitete", rekao je Kovačević Srni.On je podsjetio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom BiH podijeljena na dva entiteta od kojih svaki ima jasno utvrđenu površinu teritorije koja mu pripada."Predstavnici RS se zalažu da očuvamo teritorijalnu površinu koja je utvrđena i koja po Dejtonskom sporazumu pripada RS, što znači da sve ono što je podijeljeno međuentitetskom linijom pripada onom entitetu u kojem se ta imovina nalazi", pojasnio je Kovačević. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku