hamburger-icon

Kliker.info

Dodik odgovorio Izetbegoviću : Izaberi – ili ćeš se brzo opametiti ili ćeš se sporo kajati!

Dodik odgovorio Izetbegoviću : Izaberi – ili ćeš se brzo opametiti ili ćeš se sporo kajati!

30 Jula
15:07 2019
Milorad Dodik, President of Republika Srpska, speaks with the media after voting for a referendum on their Statehood Day in Laktasi near Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, September 25, 2016. REUTERS/Dado Ruvic

Član Predsjedništva BiH  iz reda srpskog naroda Milorad Dodik istaknuo je da je krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH.

– Često ističu da su baš oni državotvorna partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) žrtvovao je mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH – rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mjesec otkako su završeni opći izbori u BiH, a da vlast nije formirana u kantonima, Federaciji BiH i u BiH, Dodik je naglasio da je  u Republici Srpskoj, za razliku od tih nivoa,stanje redovno i već je i zaboravljeno da su prije 11 mjeseci bili izbori.

– Nakon izbora u oktobru 2018. godine, vlast je konstituirana samo u Srpskoj, i to u rekordnom vremenu. Naša Narodna skupština, Vlada, predsjednik Republike i sve institucije Srpske funkcioniraju. Donosimo odluke koje su važne za naše građane i moram da kažem da zbog primjene izbornih rezultata u Srpskoj život nije stao. Naprotiv. Pokrenuli smo brojne projekte od interesa za našu Republiku i njene građane. Mi u Srpskoj razmišljamo kako će izgledati budžet za 2020. godinu, iako u drugom dijelu BiH još nisu “apsolvirali” ni budžet za tekuću godinu – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH, u kojoj ni na jednom nivou nije formirana vlast u skladu s rezultatima izbora.

– Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smještaju samo na nivo BiH i tu, prema nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je, naravno, SNSD, a ako nije SNSD, onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituirana Vlada FBiH? Nije, valjda, da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih, očito, neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija – rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uvjet za formiranje vlasti, već da taj proces uvjetuje SDA.

– SDA je isturila NATO kao uvjet, koji se ne pojavljuje kao uvjet ni u strukturama EU s kojima sam imao priliku da razgovaram. Naprotiv, daljnje kretanje ka EU bilo je uvjetovano formiranjem vlasti – istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkom nivou upravo onaj koji danima samoinicijativno ganja vještice po BiH.

– Naravno, govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem da objasni svojim biračima i, inače, bošnjačkom političkom tijelu da se ni SNSD kao pobjednik u Republici Srpskoj ni HDZ kao pobjednik u hrvatskom nacionalnom korpusu nisu dužni savijati pred ucjenama SDA. A to o čemu 11 mjeseci govori Izetbegović, nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava sjeti kad mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u Srpskoj i oduzima joj Ustavom zagarantirano pravo na predstavljanje”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je SNSD još u izbornoj noći znao da ima legitimitet i podršku naroda da obavlja važne poslove u Sarajevu.

– Mi smo vrlo brzo imali tim za Sarajevo, ali Izetbegović, očito, misli da je on selektor i da ovaj tim, koji je izabrala Republika Srpska, neće igrati kako je on zamislio. Čini se da isti problem ima i s ekipom iz HDZ-a. Onda tu dođemo do jednostavnog zaključka da Izetbegović, ustvari, ima problem prvo s iskrivljenim doživljajem svoje uloge, a onda sa Srbima i Hrvatima. I onda dođemo do novog zaključka da Izetbegović ima problem s dejtonskom strukturom BiH i, konačno, Izetbegović ima problem s realnošću – rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

On je naglasio da se kriza koju su kreirali Izetbegović i SDA zbog potrebe dijela javnosti preselila na cijelu FBiH, a onda i na Srpsku u dijelu koji podrazumijeva da su zajedničke institucije servis u službi entiteta.

Na pitanje da li SNSD ostaje pri stavovima da ne može prihvatiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i da će se zalagati za vojnu neutralnost, Dodik je odgovorio – upravo tako.

– SNSD nije partija koja će poništiti volju Narodne skupštine, koja je jedna od najvažnijih institucija u BiH. Mogu i da razumijem stav SDA da ta odluka ne može da obavezuje cijelu BiH, ali bi oni, ako im je stalo do moguće BiH, trebalo da shvate da Narodna skupština Republike Srpske i nema namjeru da svojim odlukama obavezuje cijelu BiH, ali ono što je sigurno, ona obavezuje sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su prije nekoliko dana imali priliku da vide primjenu Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa.

– O njemu se izjašnjavala Narodna skupština Republike Srpske. Izvinite, šta mi drugo tražimo? Samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije dio tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopće može opstati – rekao je Dodik.

Govoreći o sve češćim glasovima iz SDS-a i PDP-a da je moguća i neka nova većina na nivou BiH i da te dvije stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istaknuo da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mandatu.

“Oni svih ovih 11 mjeseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast. Njima su izbori, odnosno građani, pomrsili konce kada su glasali za SNSD. I šta su uradili ili šta rade? SDA je očigledno zadovoljna kako su se u proteklih skoro pet godina u Vijeću ministara i drugim zajedničkim isntitucijama ponašali predstavnici SDS-a i PDP-a – kaže Dodik.

On je upitao ko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju ko će u zajedničkim institucijama predstavljati Srpsku.

– Neka obnovi Vijeće ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, prekrajati ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zejdnica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobjednik u Srpskoj i da izabere – ili će se brzo opametiti ili sporo kajati – upozorio je Dodik.

Komentirajući Izetbegovićevu izjavu da se “status Kosova ne može dovoditi u vezu s eventualnim statusom Srpske, jer je i na Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a, koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima” te da “nema historijskih, pravnih ni moralnih pretpostavki za samostalnost Republike Srpske”, Dodik je naglasio da je Srpska već samostalna i po svim standardima ima elemente države.

On je podsjetio da su u Dejtonu 1995. godine očito uvažene i moralne i historijske pretpostavke i u Dejtonski sporazum ugrađena i pravna odredba da je Republika Srpska samostalan entitet sa svojom skupštinom, vladom, predsjednikom, policijom i mnogim drugom institucijama.

– Čak smo Dejtonskim sporazumom imali i vojsku. Kada govori o moralnim pretpostavkama, Izetbegović, valjda, misli na Bošnjake koji su ginuli za BiH, ali zaboravlja da ni Srbi, ni Hrvati nisu ginuli za BiH, a borili su se na kućnom pragu. Srbi su se borili za svoja vjekovna ognjišta i u najvećoj mjeri ih odbranili. Historijski smo bili tu i kad Bošnjaka uopće nije bilo tako da ne bi bilo loše da Izetbegović prelista historijske čitanke – istaknuo je Dodik.

Podijeli

3 0 komentara

 1. Vucko
  Vucko 30 Jula, 16:50

  Jesu li to pustili Karadzica? Kad prije?! Slicna retorika. Silama zla nikad kraja. A Evropa zasjeda o Iranu dok joj u kuci Putin, Vucic i Dodik novi rat spremaju.

  Odgovori
 2. Ky
  Ky 30 Jula, 17:08

  Zlog vladara treba zaustaviti dok ne poraste i postane veliki, zli vladar. Da ih ne nabrajam iz devedesetih. Poznati su svi kao Lica Sa Tjeralica – Haskih

  Odgovori
 3. zabrinuti građanin
  zabrinuti građanin 30 Jula, 20:26

  Zavađanje Naroda preko ova dva klovna više ne pali.I jedan /Izetbegović/ i drugi /Dodik/ na otpad istorije i proživljenih trauma.Hoćemo život ljudi XXI vijeka a ne despote i kneževe.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku