hamburger-icon

Kliker.info

Dodik o Deklaraciji HNS-a: RS je nedodirljiva, nema promjene njene teritorije

Dodik o Deklaraciji HNS-a: RS je nedodirljiva, nema promjene njene teritorije

28 Januara
19:56 2019
Milorad Dodik, President of Republika Srpska, speaks with the media after voting for a referendum on their Statehood Day in Laktasi near Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, September 25, 2016. REUTERS/Dado Ruvic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor /HNS/, da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

“Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikuliše svoj legitiman politički stav i, lično, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove”, rekao je Dodik.

Kako navode Vijesti.ba on je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

“S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća”, naglasio je Dodik, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je Republika Srpska učinila mnogo na obezbjeđivanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH.

“Hrvati su po Dejtonskom sporazumu bili ravnopravni sa Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizovani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH”, dodao je Dodik.

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. januara, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku