hamburger-icon

Kliker.info

Dodatni kontigent : Britanski vojnici u BiH sprečavaju uticaj Rusije na izbore

Dodatni kontigent : Britanski vojnici u BiH sprečavaju uticaj Rusije na izbore

08 Juna
16:47 2018

Velika Britanija šalje dodatni broj, od 40 vojnika u BiH koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a, s ciljem da spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u toj zemlji biti održani u oktobru, piše britanski Times.

Prema pisanju londonskog dnevnika, informaciju je na sastanku ministara odbrane u Briselu, potvrdio ministar odbrane Velike Britanije Gavin Williamson.

“Ove aktivnosti pokazuju našu posvećenost da u BiH budu sprovedeni slobodni i pravedni izbori, da ne dođe do štetnih uticaja spolja”, rekao je  Williamson.

Angažman nije direktno uperen protiv Rusije

Iz Štaba EUFOR-a Dnevnom avazu potvrđeno je da će 40 britanskih vojnika stići kao pojačanje.

“Mogu potvrditi da je, u skladu s direktivom Komiteta za politiku i sigurnost EU (PSC), te na temelju zahtjeva Operativne komande EUFOR-a, Velika Britanija odlučila poslati izviđački tim od 40 ljudi, na period od šest mjeseci, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. Ova će jedinica bitno unaprijediti informacije o stanju u BiH koje će dobivati Operativna komanda. Angažman trupa nije direktno uperen protiv Rusije niti bilo koje druge države. Velika Britanija reagirala je na zahtjev naše Operativne komande“, kazao je glasnogovornik EUFOR-a Paul Clark.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku