hamburger-icon

Kliker.info

Dodatne tarife i finalni obračun divova : “Rat” je počeo – udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila

Dodatne tarife i finalni obračun divova : “Rat” je počeo – udar SAD-a, Kina momentalno uzvratila

15 Juna
17:13 2018

Aerički predsjednik Donald Trimp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara. “SAD će uvesti dodatne tarife ako Kina primjeni kontramjere”, navodi se u saopštenju Bijele kuće, a prenosi BBC. 

Tarife će se primenjivati na ukupno 1.102 proizvoda i biće podijeljene u dva dijela, potvrđeno je u Bijeloj kući. Prva runda tarifa će se primjenjivati na uvoz 818 kineskih proizvoda vrijednosti 34 milijarde dolara, počev od 6. jula, a druga runda na 284 proizvoda vrijednosti 16 milijardi dolara, prenosi “Guardian”.

U saopštenju se navodi i da će najnovije mjere pogoditi kinesku robu “koja sadrži značajne industrijske tehnologije”.

Kina je ranije danas saopštila da će brzo odgovoriti da bi se zaštitila ako SAD ugroze njene interese.

Truamp je nedavno obećao da će kazniti Peking zbog, kako kaže, nezakonitih trgovinskih praksi i krađe američke intelektualne svojine.

Momentalni odgovor Kine

Kina je momentalno odgovorila da planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

“Kina ne želi trgovinski rat, ali kineska strana nema izbora sem da se oštro suprotstavi tome, zbog kratkovidog ponašanja SAD koje će naštetiti objema stranama”, objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog ministarstva, a prenosi Reuters.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku