hamburger-icon

Kliker.info

Dobrovoljno priznanje : Obami nejasne institucije Europske unije

Dobrovoljno priznanje : Obami nejasne institucije Europske unije

06 Juna
07:56 2014

OboEU12Američki predsjednik Barack Obama priznao je nakon sastanka G7 u Bruxellesu da ponekad brka razne europske institucije, u čemu mu je podršku pružio i britanski premijer David Cameron.„U pet i pol godina naučio sam dvije-tri stvari o Europskoj komisiji, Vijeću i Parlamentu, ali ponekad se u tome izgubim“, rekao je obama na što mu je Cameron, koji neprestano zahtijeva reformu Europske unije, samo poželio: „Dobrodošli u klub“.„EU je postala prevelika i pretjerano autoritativna“, rekao je Cameron, dodajući da je rezultat europskih izbora, obilježenih velikim uspjehom euroskeptičnih stranaka, „jasna poruka koju ne se može ignorirati i nastaviti kao prije“.

Strateška vizija

Obama je još ukazao kako ne vidi EU bez Velike Britanije, te dodao da želi da Škotska ostane u svojoj 307-godišnjoj uniji s Engleskom.„S Velikom Britanijom dijelimo stratešku viziju u vezi velikog broja međunarodnih pitanja i za nas je dobro da znamo da Velika Britanija sudjeluje u europskom projektu“, rekao je Obama.

„Teško je zamisliti da taj plan napreduje bez Velike Britanije i također je teško zamisliti da bi za Veliku Britaniju bilo povoljno da bude isključena iz odluka koje imaju ogroman utjecaj na njezin gospodarski i politički život“, dodao je.

Cameron je obećao organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u EU-u 2017. bude li izabran iduće godine.Antieuropski osjećaj se dodatno pojačao u zemlji tijekom europskih izbora, gdje je uvjerljivo pobijedila eurofobna stranka UKIP, koja radi na izlasku zemlje iz EU-a.„Siguran sam da će britanski narod donijeti dobru odluku“, zaključio je američki predsjednik.

‘Yes we can’

Američkom predsjedniku je također postavljeno pitanje o referendumu o neovisnosti Škotske, predviđenom za rujan.„Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo izvanredan partner za nas. U interesu nam je da jedan od naših najbližih saveznika ostaje jak, čvrst, ujedinjen i učinkovit partner“, smatra Obama.

U odgovoru Obami, koji je rekao da je sklon ujedinjenoj Velikoj Britaniji, škotski premijer Alex Salmond, pobornik neovisnosti, poslužio se slavnom Obaminom rečenicom: „Yes we can“ („Da, možemo“).„Radimo na jamčenju pobjede potvrdnog odgovora u korist neovisnosti na referendumu o samoodređenju u rujnu i tako Škotsku pretvoriti u zemlju mogućnosti, i naša poruka Škotima je ‘Yes we can'“, rekao je Salmond.

„Kao što je američki predsjednik točno primijetio, odluku o budućnosti Škotske trebaju donijeti Škoti“, dodao je škotski premijer.„Neovisna Škotska znači da će Sjedinjene Države imati dva velika prijatelja i saveznika umjesto jednog“, istaknuo je Salmond.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku