hamburger-icon

Kliker.info

Dobrodošlica za ratnog zločinca : “Čekamo te Darijo! Junak Herceg-Bosne”

Dobrodošlica za ratnog zločinca : “Čekamo te Darijo! Junak Herceg-Bosne”

03 Juna
18:06 2014

Dariodobrodoslica21Uoči 6. juna , kada haškom osuđeniku Dariju Kordiću ističu dvije trećine odslužene zatvorske kazne i otvara mu se mogućnost prijevremenog puštanja na slobodu, na više mjesta na području Hercegovine, a od jutros i u Mostaru, postavljeni su plakati i transparenti dobrodošlice bivšem potpredsjedniku Hrvatske Republike Herceg-Bosne.”Čekamo te Darijo! Junak Herceg-Bosne”, piše na jednom od transparenata u naselju Balinovac u Mostaru.

Dario  Kordić je najpoznatiji haaški osuđenik iz reda hrvatskog naroda i za veliki dio hrvatske javnosti u BiH on je nevino osuđen čovjek koji se nalazi iza rešetaka. Suđeno mu je, zajedno sa Marijom Čerkezom, za etničko čišćenje Bošnjaka na području Lašvanske doline.Optužnica protiv njega i njegovih suradnika podignuta je 10. studenog 1995. godine. Kordić i još devetorica bosanskohercegovačkih Hrvata (tzv. viteška skupina) dragovoljno su otišli u Haag 6. listopada 1997. Suđenje je počelo 1999. a krajem februara 2001. Haaški sud proglasio je Kordića krivim i osudio ga pravomoćno na 25 godina zatvora. To je dosad najviša izrečena kazna nekom političkom dužnosniku u BiH.

Kaznu od 2006. godine služi u austrijskom zatvoru Karlau u Grazu.Dario Kordić je bio jedan od vodećih hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Bio je potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH.Rođen je 14. decembra 1960. u Sarajevu.Obitelj mu je živjela u Busovači a porijeklom je iz hercegovačkog mjesta Grljevići u općini Ljubuški. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Bio je novinar, a od 1985. bio je zaposlen u poduzeću “Vatrostalna“ u Busovači. Oženjen je i ima troje djece.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku