hamburger-icon

Kliker.info

Do jeseni potpuna normalizacija : Komercijalni letovi SAD – Kuba nakon 50 godina

Do jeseni potpuna normalizacija : Komercijalni letovi SAD – Kuba nakon 50 godina

17 Februara
08:23 2016

Cubana1Sjedinjene Američke Države i Kuba potpisale su sporazum o obnovi komercijalnih letova, prvi put poslije pet decenija, prenose agencije.Američki sekretar za saobraćaj Anthony Fox i kubanski ministar saobraćanja Adel Rodriguez potpisali su sporazum na ceremoniji u hotelu “Nacional” u Havani.

Aviokompanije iz SAD sada mogu podnijeti zahtjeve za čak 110 letova dnevno na relaciji SAD – Kuba, pet puta više od sadašnjeg broja, javio je AP.Svi letovi koji se trenutno odvijaju između dvije države su čarter letovi.

Prema sporazumu, do naredne jeseni bit će uvedeno 20 redovnih letova dnevno na relaciji SAD – Havana, uz sadašnjih 10 do 15 čarter letova, a ostali će biti za druge kubanske gradove.”Danas je historijski dan u odnosima između Kube i SAD-a”, rekao je Fox, dodajući da je riječ o “važnom kamen-temeljcu” u američkom nastojanju obnove odnosa s Kubom.Rodriguez je kazao kako je “usvajanje ovog memoranduma važan korak, koji će uskoro omogućiti uspostavljanje redovnih letova između SAD-a i Kube”.

Obnova komercijalnih letova jedan je od najvažnijih događaja u sferi trgovinskih odnosa SAD-a i Kube od kako su predsednici Barack Obama i Raul Castro krajem 2014. godine najavili kako će početi normalizaciju odnosa dvije države, nakon više od pola vijeka, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata, navela je američka agencija.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku