hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni list tvrdi : Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dragana Čovića zbog iskorištavanja ratnih zarobljenika?

Dnevni list tvrdi : Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dragana Čovića zbog iskorištavanja ratnih zarobljenika?

23 Marta
21:13 2017

Kako Dnevni list doznaje iz pouzdanih izvora, Tužilaštvo BiH, a pod ingerencijom tužiteljice Remzije Smailagić, privodi kraju istragu protiv 11 osoba, a među kojima je i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.Kako se saznaje, predmet istrage koji je zaveden pod brojem T20 KTARZ 0006277 09, uskoro bi mogao rezultirati i podizanjem optužnice. S druge strane već sada prisutna su mišljenja duboke političke pozadine.

U istrazi se spominje 11 osoba, u većini nižerangiranih djelatnika nekadašnje krim policije, a među “najzvučnijim” imenima su ona Berislava Pušića i Dragana Čovića.

Ko je pod istragom Tužilaštva BiH?

Tužilaštvo BiH istražuje zločine protiv čovječnosti u Mostaru i Čapljini i to nad Srbima i Bošnjacima i svi od optuženih, upravo zbog ove kvalifikacije, najvjerojatnije će biti optuženi po Krivičnom zakonu BiH, daleko rigoroznijem nego što je to Krivični zakon SFRJ, zakon koji je bio na snazi tokom počinjenja djela.

Pod istragom je Berislav Pušić, koji je već osuđen na 10 godina zatvora pred Haškim tribunalom zbog zločina nad Bošnjacima te kojem je, u objedinjenom predmetu ‘Prlić i ostali’ upravo u toku žalbeni postupak. Ova istraga odnosi se na drugi predmet, vezan za mostarske Srbe, gdje se Pušića sumnjiči kao djelatnika krim Vojne policije HVO-a.

Među onima koji je pod istragom je i Stanko Božić, ravnatelj zatvora na Heliodromu u to vrijeme, ali i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH. On se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, jer je kao tadašnji direktor tvornice ‘Soko’ zahtijevao i uporabljivao ratne zarobljenike iz zatvora ‘Heliodrom za radove. Za podsjetiti je da je i sam Čović na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva HNS-a  između redova najavio mogućnost podizanja optužnice za ratni zločin.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Slobodna Bosna je objavila dokument u kome tadašnji direktor Sokola Dragan Čović od generala Slobodana Praljka traži da mu obezbijedi “deset zatvorenika” za radove u kompaniji.

„Molimo vas nam za potrebe ZI „SOKO“ Mostar omogućite izuzimanje deset (10) zatvorenika s ciljem obavljanja određenih poslova/  podizanje i postavljanje zaštitne ograde oko ZI SOKO“, navodii se u molbi koju je Čović uputio Slobodanu Praljku.

 

alt

Pod istragom je i Petar Krndelj, kao nekadašnji zamjenik zapovjednika civilne policije u Čapljini kojemu već teče proces na Sudu BiH u Sarajevu za događaj na Čeljevskoj adi i koji je u završnoj fazi, a presuda se očekuje u lipnju ove godine. U ovoj istrazi radi se o novom predmetu vezanom za sabirne centre u Čapljini.

Predmet na predmet

Pod istragom Tužiteljstva BiH je i Vinko Ćorić, nekadašnji krim tehničar civilne policije u Čapljini, Jure Barišić, zapovjednik sektora civilne policije u Čapljini, Ivica Čutura, civilni policajac u Počitelju policijske postaje Čapljina koji ima sličan predmet kao i u slučaju kod Krndelja te Nedjeljko Martinović, krim djelatnik civilne policije Čapljina.

Također, istraga Tužiteljstva BiH odnosi se i na Marijana Prcu, nekadašnjeg krim djelatnika civilne policije u Stocu, protiv kojega je podignuta optužnica 2001. godine, zajedno s Perom Ragužem, ratnim zapovjednikom civilne policije u Stocu i Brankom Kvesićem, ratnim Predstojnikom Odjela unutarnjih poslova Herceg Bosne. Međutim, pošto je nedostupan bh. pravosuđu pretpostavka je da je predmet iz županijskog suda u Mostaru prebačen na Sud BiH kako bi se proces nastavio s te pozicije.

I konačno, Ivana Kraljevića, bivšeg krim djelatnika vojne policije, koji je već u sudskom procesu s još šest osoba za vojno-istražni zatvor u Ljubuškom te je u tijeku je izvođenje svjedoka. U novom slučaju radi se o istrazi za novo djelo u svezi sa sabirnim centrima u Čapljini.

U istom predmetu istraga se vodi i za Antu Buhovca, vojnog policajca na Heliodromu, koji je već osuđen za Heliodrom i izdržao kaznu. Ovdje se također radi o novom djelu.No, činjenica da se vode istrage ne mora obvezno rezultirati i podizanjem optužnice. Ipak ostaje da se vidi da li će pravda u konačnici biti zadovoljena.

(Kliker.info-Dnevnu list-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku