hamburger-icon

Kliker.info

Distanciranje od Ahmadinedžada : Iran se približava Izraelu?

Distanciranje od Ahmadinedžada : Iran se približava Izraelu?

04 Februara
06:43 2014
Iranski političko vrh mijenja odnos prema Izraelu. To je značajno udaljavanje od politike konfrontacije. Ministar vanjskih poslova Šarif je stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu nazvao groznom tragedijom.Nalazeći se na samo nekoliko metara udaljenosti od berlinskog Muzeja holokausta iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Šarif osudio je masovno uništenje Jevreja u Drugom svjetskom ratu: “Bila je to grozna tragedija i ona se ne smije ponoviti“.U svom daljem obraćanju on je još istakao: „Mi nemamo ništa protiv Jevreja i prema njima gajimo veliko poštovanje, kako u Iranu, tako i izvan njega. Osim toga, mi se ni od koga ne osjećamo ugroženim“. Intervju sa ministrom Šarifom televizijska kuća Phoenix je vodila u hotelu Adlon koji se nalazi nadomak Brandenburške kapije i Muzeja holokausta u Berlinu.

Distanciranje od Ahmadinedžada
Vlada u Teheranu, koja je od 2013. godine na vlasti, još se ranije distancirala od bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i njegovih izjava u kojima je otvoreno osporavao holokaust i stradanje Jevreja. Pri tome su i predsjednik Hasan Rohani i ministar vanjskih poslova Šarif u septembru prošle godine svim Jevrejima putem Twittera odaslali pozdrave i čestitali im jevrejsku Novu godinu Roš Hašanu.Istovremeno je Šarif u emisiji upozorio i na kršenje ljudskih prava nad palestinskim izbjeglicama: “To je neprihvatljivo. Prava palestinskog naroda se krše već 60 godina”, naglasio je on. Njegova zemlja ne može prihvatiti “da neke zemlje primjenjuju ilegalne aktivnosti ¸kako bi ugrozili druge”.

Šarif, koji je nešto ranije na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Münchenu govorio o budućnosti iranskog nuklearnog programa, tokom posjete Berlinu pokazao se spremnim za pregovore. On je rekao da njegova zemlja želi premostiti jaz i nepovjerenje koji postoji na obje strane i da ih želi ostaviti iza sebe. “Želimo prekinuti taj začarani krug i iskoristiti sve načine da izgradimo povjerenje. Konačno, sigurnost drugih je i naša sigurnost.” Ministar je istovremeno jasno istakao da njegova vlada ima pravo na korištenje nuklearne energije u miroljubive svrhe, te da se sve odluke, kada je u pitanju atomska energija, moraju donositi konsenzusom. “Nećemo prihvatiti da nama neko drugi komanduje”, dodao je ministar vanjskih poslova Irana Mohamed Džavad Šarif. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku