hamburger-icon

Kliker.info

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović upozorava : Vrši se pritisak na bh. političke strukture s ciljem da se prihvati fašisoidni prijedlog Izbornog zakona

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović upozorava : Vrši se pritisak na bh. političke strukture s ciljem da se prihvati fašisoidni prijedlog Izbornog zakona

08 Januara
22:38 2018
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjete Republici Turskoj razgovarat će sa turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom, a jedna od glavnih tema bit će politička situacija u BiH, pri čemu će Grabar Kitarović lobirati za izmjene Izbornog zakona, javlja Dnevnik.hr.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, navedeno tumači kao pokušaj pritisaka i ucjena na bosanskohercegovačke političke strukture sa ciljem izmjena Izbornog zakona na slabije, odnosno s ciljem donošenja izbornog zakon koji je u mnogo čemu diskriminatoran, čak i fašistoidan.

U zemljama ozbiljne demokracije nikada se ne vrše izmjene izbornog zakona u izbornoj godini, jer je izborni zakon poslije ustava najvažniji pravni akt, napominje Bećirović u izjavi za Vijesti.ba.

„Ovdje prije svega vidim odgovornost na bosanskohercegovačkim političkim strukturama da li će podleći raznim pritiscima i/ili ucjenama i mijenjati izborni zakon na slabije, čak staviše donositi izborni zakon koji je u mnogo čemu diskriminatoran, čak i fašistoidan.  Grabar-Kitarović i Erdogan nalaze se u jednoj vrsti političke izolacije, imaju dovoljno svojih problema i onda je najbolje da rješavaju svoje probleme, a ne da izvoze svoje probleme u Bosnu i Hercegovinu preko postojećih ili čak novih  eksponenata njihovih politika u BiH“, dodaje Bećirović .

On smatra da Republika Hrvatska i njena predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imaju brojne unutrašnje probleme i probleme sa susjedstvom. U sličnoj situaciji je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. I naravno u takvoj situaciji, jedno od rješenja koje je postalo praksa je da izvozite te svoje probleme – navodi Bećirović.

„Hrvatska je osnivanjem Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvatske i poslije osnivanjem ekspoziture za BiH nazvanu HDZBiH pokazala da ona želi voditi politiku u BiH i onemogućivala je bilo kakvo autohtono političko organiziranje bosanskohercegovačkih Hrvata, a da ne govorimo da je na svaki način sudjelovanje Hrvata u strankama građanske provenijencije označavala veleizdajstvom“, kazao je Bećirović .

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku