hamburger-icon

Kliker.info

Direktor CIA: Pogrešno smo procijenili posljedice “arapskog proljeća“

Direktor CIA: Pogrešno smo procijenili posljedice “arapskog proljeća“

15 Jula
07:08 2016

BrenanCIA1Direktor CIA John  Brennan priznao je da su se američke obavještajne službe pokazale kao nesposobne da predvide posljedice „arapskog proljeća“ u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, gdje su zbog slabljenja centralne vlasti ojačale ekstremističke grupe.

Govoreći u Institutu Brookings u Washingtonu , direktor CIA John  Brennan priznao je da njegov resor apsolutno pogrešno predvidio posljedice „arapskog proljeća“.

Prema podacima obavještajnih službi, Al Kaida i druge terorističke grupe trebalo je da oslabe zbog talasa protesta. Međutim, kako navodi Brennan, pojavile su se teritorije koje se nalaze van kontrole državne vlasti na kojima se se ukorijenili teroristi. Podsjetimo na saopštenja Vašingtona iz 2011. godine kada je tek počelo „arapsko proljeće“.

„Površina za površinom, grad za gradom, država za državom — ljudi su počeli da traže poštovanje elementarnih ljudskih prava“, izjavio je tada Obama. Prema riječima Brennana događaji od 2011. godine koje su odobrili lideri mnogih svjetskih zemalja doveli su do jačanja uticaja terorističkih organizacija u čitavom svijetu.

U svom nedavnom govoru, Brennan se dotakao i odnosa SAD i Saudijske Arabije. „Treba da naglasim važnost postojećih odnosa sa Saudijskom Arabijom u oblasti strateške obavještajne službe. Međutim, vi ste u pravu: rukovodstvo ove zemlje je dobilo u nasljeđe prilično fundamentalističku, ponegdje čak i radikalnu verziju islama“, izjavio je Brennan.

Brennan je naveo da Rijad pomaže širenju ove konzervativno-radikalne verzije islama. Prema riječima direktora CIA, to pojednostavljuje vrbovanje terorističke organizacije novih kadrova. Ipak, bez obzira na probleme koji nastaju zbog religioznih ubjeđenja Saudijske Arabije, Brennan je jasno izjavio da je smatra ključnim saveznicom SAD u borbi protiv terorizma.

(Sputnjik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku